Den 20 november besökte Iranska nationella motståndsrådet, NCRI:s valda president, Maryam Rajavi, Europaparlamentet.
Under sitt besök mötte hon flera Europaparlamentariker och diskuterade det allvarliga läget för mänskliga rättigheter och utvecklingen i Iran.
Den iranska oppositionsledaren deltog även i en viktig konferens, organiserad av den interparlamentariska gruppen Friends of a Free Iran (FOFI).
Deltagarna diskuterade hoten från den iranska regimen och behovet av att EU omvärderar och ändrar sin nuvarande Iranpolitik. Parlamentariker från flera stora partigrupper deltog och talade vid konferensen, tillsammans med Maryam Rajavi. Bland talarna fanns även flera tidigare Europaparlamentariker, inklusive den före detta Europaparlaments vicepresidenten Alejo Vidal-Quadras, som överlevde ett terrorattentat på order från den iranska regimen. Den iranska regimen såg Dr Vidal-Quadras som sin ärkefiende. Han var således en av de första europeiska politiker som regimen förde nyligen upp på sin sanktionslista.
Talarna påpekade att Iran står inför ett vägskäl och att ett regimskifte nu är inom räckhåll. De uppmärksammade det växande folkliga missnöjet och de pågående protesterna i landet. De betonade att det även finns ett befintligt, demokratiskt alternativ, NCRI med en tydlig plattform för Irans framtid. NCRI har dessutom ett stort socialt nätverk och växande motståndsceller i Iran, betonade talarna. De noterade att EU och medlemsstaterna behöver därför en ny strategi som bättre passar verkligheten i Iran.
De uppmanade EU att överge sin nuvarande misslyckade Iranpolitik och anta en mer beslutsam strategi. EU:s nya Iranpolitik, framhöll talarna, bör stödja det iranska folkets frihetskamp, deras strävan efter demokrati och erkänna den organiserade motståndsrörelsens avgörande roll.
I sitt anförande presenterade Maryam Rajavi NCRI:s plan för att avskaffa det teokratiska styret i Iran och säkerställa en fredlig maktövergång till folkets demokratiskt valda representanter. Hennes tiopunktsplan, som förespråkar demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet i ett framtida Iran, har fått stöd från över 125 tidigare stats- och regeringschefer samt 4 000 parlamentariker världen över.
Utdrag från oppositionsledaren Maryam Rajavis anförande
Under sitt anförande redogjorde NCRI:s valda president för motståndsrörelsens plan att hjälpa folket störta regimen och säkerställa en fredlig maktövergång till folkets demokratiskt valda representanter.
Hon uppmanade det internationella samfundet att stödja det iranska folkets rätt att avsätta regimen och erkänna den viktiga roll som motståndsrörelsen spelar i detta avseende. Hon betonade att detta inte bara är nödvändigt för Iran utan också för global fred och stabilitet.
Maryam Rajavi om processen för ett regimskifte och en fredlig maktövergång till folket
Folkets och motståndsrörelsens roll
En missnöjd befolkning, motståndsceller och modiga kvinnor som leder kampen utgör en avgörande kraft för regimskifte i Iran.
PMOI/MEK:s betydelse
Regimen beaktar och erkänner den demokratiska oppositionsgruppen, Folkets Mojahedin (PMOI/MEK), med 60 års historia av kamp mot förtryck, som sin främsta fiende.
NCRI:s demokratiska alternativ
NCRI är en bred koalition med över 457 medlemmar, där kvinnor utgör en majoritet. Grundat för 43 år sedan i Teheran, är NCRI den äldsta politiska koalitionen i Irans historia. Den förespråkar religionsfrihet, minoriteters rättigheter och ett kärnvapenfritt Iran.
Internationellt stöd
NCRI:s arbete har fått stöd från hundratusentals exiliranier och organisationer världen över, samt internationella ledare, politiker, parlamentariker och Nobelpristagare.
Plan för att föra över makten till folket
NCRI:s mål är inte att ta makten, utan att återlämna den till dess rättmätiga ägare, det iranska folket. Efter regimens fall planerar NCRI att bilda en provisorisk regering i högst sex månader, med den främsta uppgiften att ordna fria och rättvisa val till en konstitutionsförsamling. När den provisoriska regeringen avgår, avslutas NCRI:s uppdrag. Den nya folkvalda regeringen kommer sedan att ta fram och anta en demokratisk grundlag.