Avrättningar, Engagemang

Svensk-iranier uppmanar Sverige att stödja kampanjen mot avrättningar i Iran

Svensk- och exiliranier, sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), protesterade mot den senaste vågen av avrättningar i Iran under en demonstration på Mynttorget på lördagen.

Deltagarna uppmärksammade regimens användning av dödsstraff som ett politiskt verktyg och stödde motståndsrörelsens kampanj för att stoppa avrättningar i Iran.

De höll en stor banderoll med ett citat från den iranska oppositionsledaren Maryam Rajavi under demonstrationen: ”Avrättningar under den religiösa diktaturens styre är inte bara ett straff. Avrättningar är strategin för en illegitim regim för att hålla sig kvar vid makten. Kampanjen mot avrättningar i och utanför Iran, som den iranska motståndsrörelsen leder, är en del av den folkliga rörelsen i Iran som kämpar för att avsätta prästerskapets envälde.”

Deltagarna uttryckte även stöd för Maryam Rajavis uppmaning till en internationell kampanj mot avrättningarna i landet. De uppmanade Sverige att stödja och ansluta sig till denna kampanj samt terrorstämpla revolutionsgardet, som leder regimens inhemska förtryck.

Vidare stödde deltagarna den folkliga frihetskampen och de fortsatta protesterna i Iran. De hedrade folkets martyrer som regimen dödat i sitt försök att krossa kampen för frihet, särskilt de 30 000 politiska fångar som avrättades under massakern 1988.

En majoritet av de som regimen avrättade i landets fängelser 1988 tillhörde den demokratiska oppositionsgruppen Folkets Mojahedin. Under sommaren publicerade FN:s särskilde rapportör för Iran en rapport som beskriver denna massaker som ett försök att förgöra den politiska oppositionen.

Fritt och demokratiskt Iran ligger i Sveriges och EU:s intresse

Demonstrationen lyfte fram den framträdande roll som NCRI:s motståndsenheter spelar i landet för att hjälpa folket bryta igenom det inhemska förtrycket och fortsätta upproret mot regimen.

Svensk- och exiliranierna framhöll att regimen i Iran även utgör ett allvarligt hot mot Sverige, Europa och världen. De betonade att ett fritt och demokratiskt Iran ligger i Sveriges och EU:s intresse, och att det dessutom är det enda sättet att säkra fred i världen samt stabilitet i regionen. Därför uppmanade de regeringen och EU att erkänna det iranska folkets frihetskamp och stödja deras motståndsenheter samt NCRI.

Statsministern: Vi bör enas i EU och terrorstämpla revolutionsgardet

Statsministern Ulf Kristersson (M) stödde en terrorklassning av regimens revolutionsgarde mot bakgrund av regimens hot mot Sverige och EU.

”Jag är mycket bekymrad över vad Iran håller på med. De har ju sedan mycket, mycket länge terroriserat sin egen befolkning. De är en destruktiv kraft i hela Mellanöstern. Och nu, dessutom agerar de på ett fientligt sätt i många västliga demokratier, inte minst här i Sverige. Extra oroande är de här kopplingarna mellan just iranska krafter och gängkriminella i Sverige. Det dör är riktigt, riktigt farligt. Jag tycker att vi i Europa ska försöka enas om det som har varit svårt att enas om tidigare. Att terrorstämpla revolutionsgardet. Stoppa finansieringen. Göra de mer isolerade helt enkelt”, sade han till Svt när han anlände till söndagens partiledardebatt.