Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iran: Regimen vägrar frige politiska fången, Maryam Akbari Monfared, trots avtjänat straff

Iranska regimens så kallade rättsväsende vägrar släppa samvetsfången, Maryam Akbari Monfared, trots att hon nu avtjänat sitt femtonåriga fängelsestraff. Regimens vägran har lett till en kritikstorm på social medier och bland iranska politiska fångar och aktivister under helgen.

De uppmanade det internationella samfundet att fördöma regimens agerande och kräva att den omedelbart friger Maryam.

En av de rösterna var Iranska nationella motståndsrådet, NCRI:s kvinnoutskott. I sitt uttalande på lördagen upprepade NCRI:s kvinnoutskott även sin tidigare uppmaning till FN:s människorättsråd, högkommissarien för mänskliga rättigheter och andra FN-experter att fördöma den iranska regimens grymma behandling av politiska fångar, särskilt kvinnliga politiska fångar.

”FFFI ställer sig bakom NCRI:s krav och uppmanar Sverige och EU att agera för att säkra Maryams omedelbara frigivning”, sade FFFI:s EU-representant, Massud Kiani.

”Rättsväsendet i Iran bevisar återigen att det är en del av den statliga, inhemska förtrycket. Fängelsestraffet mot Maryam för hennes engagemang för rättvisa är den andra sidan av de rekordmånga avrättningar i landet. Det är regimens enda svar på folkets legitima krav på frihet, demokrati, mänskliga rättigheter och rättvisa.”

Maryam Akbari, en av de kvinnliga politiska fångarna som suttit längst i fängelset

Regimens rättsväsende hade först dömt Maryam till 15 års fängelse för att hon krävde en officiell utredning av massakern på politiska fångar 1988, där hennes syskon var bland de 30 000 politiska fångar som regimen avrättade i landets fängelser. FN:s särskilde Iranrapportör har tidigare uppmärksammat hennes fall.

En majoritet av de avrättade 1988 var från den demokratiska oppositionsgruppen Folkets Mojahedin. FN:s särskilda Iranrapportör sade i en rapport nyligen att massakern var ett försök från regimen att förgöra den politiska oppositionen.

Stockholms tingsrätt slog fast i en dom 2022 att massakern 1988 utgör grovt folkrättsbrott eftersom massavrättningarna skedde i strid med den internationella humanitära rätten.

Enligt regimens egna lagar skulle hon ha frigetts 2019, efter att ha avtjänat två tredjedelar av sitt straff.

FFFI rapporterade tidigare i år att den iranska regimens repressiva rättsapparat dömde henne nyligen till ytterligare tre års fängelse. Detta efter att regimens underrättelseministerium öppnade två nya fall mot henne baserade på påhittade brott. De nya anklagelserna inkluderade bland annat propaganda mot regimen, förtal mot den högste ledaren (Khamenei), uppmaning till upplopp och hot mot den nationella säkerheten, spridning av falska uppgifter samt störande av den allmänna ordningen. Hon ska nu istället sitta ytterligare tre år i fängelset.

Som om inte det förlängda fängelsestraffet vore nog, utfärdade regimens rättsväsende i juli 2024 ett beslut om att även konfiskera egendomar tillhörande Maryam och hennes anhöriga, ytterligare ett försök att tysta hennes kamp för rättvisa.