Iranier i Sverige, Motståndsrörelsen, Nyheter

Europarådet uppmanar till gemensam europeisk politik för skydd av iranska aktivister och oppositionella

Europarådets parlamentariska församling (Pace) uppmanar medlemsstaterna att anta en sammanhållen och samordnad politik för att skydda iranska demokratiaktivister och människorättsförsvarare, särskilt framstående personer inom oppositionen.

Uppmaningen kommer i en resolution som Pace antog enhälligt den första oktober. Den parlamentariska församlingen uttrycker samtidigt oro över den iranska regimens förföljelse av människorättsförsvarare både inom och utanför Iran.

Resolutionen uppmärksammar regimens hot och trakasserier riktade mot exiliranier i Europa och europeiska medborgare av iranskt ursprung som motsätter sig regimen.

”De möter även våld och kidnappningar från regimens repressiva säkerhetsorgan som verkar utomlands, och blir till och med mördade,” understryker den parlamentariska församlingen och tillägger.

”Den diplomatiska dialogen med Iran bör inte begränsas till kärnteknikavtalet utan hantera alla frågor på ett övergripande sätt. Dialogen bör fokusera på situationen för mänskliga rättigheter [i landet].”

FFFI har länge varnat för den iranska regimens växande hot mot svensk- och exiliranier i Sverige. Den nionde september rapporterade FFFI även om ett bombattentat mot en kontorsbyggnad som tillhör sympatisörer till den demokratiska oppositionskoalitionen, Iranska nationella motståndsrådet (NCRI).

Pace påpekar att den iranska regimens inrikes- och utrikespolitik utgör ett allvarligt hot mot säkerheten i regionen, Europa och världen.

Den antagna resolutionen uppmanar medlemsstaterna att stärka solidariteten med Irans civilsamhälle. Den uppmanar dessutom medlemsstaterna att implementera riktade straffåtgärder mot regimens maktelit och inrätta en internationell process för att lagföra människorättsförbrytare.

Resolutionen utgår från Paces rapport om situationen i Iran och skyddet av iranska människorättsförsvarare i Europarådets medlemsstater. Max Lucks, tysk ledamot från den socialistiska gruppen och rapportör för utskottet för politiska frågor och demokrati, har skrivit rapporten. Ledamöterna debatterade rapporten innan de antog resolutionen.

Se debatten i sin helhet på Paces hemsida.

Pace: Den folkliga proteströrelsen och protester fortsätter i Iran

”Den historiska proteströrelsen, som fortsätter [protesterna] i Iran sedan Mahsa Jina Aminis död i september 2022, visar att det finns ett moget civilsamhälle som är redo att göra motstånd mot politiskt förtryck och människorättskränkningar, där kvinnor spelar en ledande roll”, framhåller rapporten.

”Det iranska samhället ger inte upp och visar motståndskraft, trots regimens brutala svar med våld, kidnappningar, tortyr och dödsstraff för att tysta demonstranternas legitima krav.”

Sveriges sex ledamöter i Europarådet, bestående av två sverigedemokrater, en moderat och tre socialdemokrater, röstade för resolutionen.