Engagemang, Nyheter

Demonstration utanför FN: Bojkotta regimen och stöd folkets frihetskamp

Tusentals iranier och sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) protesterar mot den iranska regimen och stöder folkets frihetskamp. Den stora demonstrationen utanför FN:s högkvarter i New York ägde rum på onsdagen samtidigt som regimens president Pezeshkian talade inför generalförsamlingen.

Demonstrationen var organiserad av iransk-amerikanska samfund, Organization of Iranian American Communities (OIAC). Exiliranier, sympatisörer till den demokratiska oppositionen, Folkets Mojahedin och motståndsrörelsen, NCRI, från USA och hela världen deltog i demonstrationen.

Deltagarna beskrev Teheranregimen som ansvarig för internationell terrorism och ställde sig bakom ett regimskifte i Iran genom folket och motståndsrörelsen. De hedra även de som fallit offer för regimens brutala förtryck med en fotoutställning, framförallt de tusentals politiska fångar som regimen avrättade 1988 i landets fängelser.

”Masoud Pezeshkian är trogen högste ledaren”, sade Majid Sadeghpour från OAIC till medier och tillade. ”Hans roll, precis som hans föregångares, är att verkställa högste ledarens order. Så vårt budskap till honom är att hans tid i Iran är över …”.

Demonstration utanför FN:s högkvarter i NY, den 24 september 2024: maskotar som förställer iranska regimens högste ledare, Khamenei, och hans destabiliserade aktiviteter.

Deltagarna fördömde de rekordmånga avrättningarna i Iran med över 180 sedan augustimånad under regimens nya president, Pezeshkian. De förkastade även Pezeshkians närvaro i FN:s generalförsamling som ett hån mot mänskliga rättigheter.

Folket i Iran har genomfört nio stora uppror sedan 2018, påpekade exiliranierna. Dessa uppror visar att de strävar efter att störta regimen och etablera en demokratisk och sekulär republik i Iran.

Exiliranierna ekade det iranska folkets röst utanför FN. De visade sitt stöd för frihetskampen genom att upprepa slagorden från de folkliga upproren: ”Ned med diktatorn, ned med Khamenei!” och ”Nej till Shahen, nej till prästerskapet!”

Iranska oppositionsledaren: stöd iranska folket för ett demokratiskt regimskifte i Iran

NCRI:s valda president Maryam Rajavi talade till demonstrationen via videolänk. Den iranska oppositionsledaren tackade exiliranierna för att de gör iranska folkets röst hörd på den internationella arenan och för att de outtröttligt stöttar frihetskampen och motståndsrörelsen.

”Era stora demonstrationer idag, liksom under de senaste fyra decennierna, har ställt FN och dess medlemsstater, särskilt västmakterna, inför denna avgörande fråga: Vad gör presidenten för en regim som överlever genom avrättningar och massakrer i FN?” frågade den iranska oppositionsledaren och tillade.

”Är inte FN grundat på sin stadga, rotad i tron på grundläggande mänskliga rättigheter, människans värdighet och värde? Varför får då representanten för en regim, som enligt FN
särskilde rapportör om Iran har begått folkmord och brott mot mänskligheten, närvara vid FN?”

Maryam Rajavi uppmärksammade även de höga antalet avrättningar i Iran sedan Pezeshkian tog över som presiden och sade.

”Prästerskapets religiösa envälde i Teheran, som är det främsta hotet mot världen, tvekar inte att underblåsa konflikter i regionen. Det fortsätter samtidigt att bidra till förödelsen i Ukraina genom att leverera robotar och drönare.”

”Vi uppmanar FN och dess medlemsstater att terrorstämpla och införa sanktioner mot revolutionsgardet. Aktivera mekanismen i säkerhetsrådets resolution 2231 som återinför straffåtgärderna mot regimen samt implementera tidigare resolutioner. Ställ regimens ledare till svars för deras grymheter, folkmord och brott mot mänskligheten. Klassa prästerskapets religiösa envälde som det främsta hotet mot världsfreden enligt kapitel sju i FN-stadgan. Erkänn iranska folkets kamp för att störta regimen jämte den unga generationen och motståndsenheternas legitima kamp mot regimens terrororganisation, revolutionsgardet.”

Internationella samfundet bör stödja iranska folkets frihetskamp och den demokratiska oppositionen

Exiliranierna ställde sig bakom oppositionsledaren, Maryam Rajavi, och hennes rekommendationer. De betonade att verklig förändring kommer att komma genom det iranska folket och deras frihetskamp.

Exiliranierna framhöll att NCRI, med sin demokratiska tiopunktsplan för framtida Iran, erbjuder en tydlig väg framåt för att etablera en fri, demokratisk och sekulär republik utan kärnvapen i landet.

De krävde att omvärlden ska upphöra med eftergiftspolitik gentemot Teheran och erkänna och stödja NCRI:s demokratiska alternativ för framtida Iran.

En av de andra talarna inför den stora demonstrationen i New York var senator Ted Cruz, republikan från delstaten Texas. Representanter från iransk-amerikanska samfund, tidigare politiska fångar och framstående amerikanska politiker, juridiska experter och tidigare ambassadörer talade också inför demonstrationen.

Videoklipp från talarna och framförande av iranska artister under demonstrationen utanför FN i New York