Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iran: mödrar som kräver rättvisa arresteras och döms till fängelse

Två mödrar dömda till fängelse för att ha sökt rättvisa för sina söner, ytterligare en mor saknad efter arrestering.

Den iranska regimens så kallade rättsväsende har dömt två mödrar som kämpar för rättvisa till 18 månaders fängelse vardera.

Mödrarna Mahboubeh Ramezani och Rahimeh Youssefzadeh döms till 18 månaders fängelse vardera för att de krävt rättvisa för sina söner som dödades under protester 2019.
Mahboubeh Ramezani och Rahimeh Youssefzadeh. (Bild från Iranska nationella motståndsrådet, NCRI:s kvinnoutskott)

Mahboubeh Ramezanis son, Pejman Qolipur, och Rahimeh Youssefzadehs son, Navid Behboudi, var bland de 1500 personer som regimens säkerhetsstyrkor och revolutionsgardet dödade under de landsomfattande protesterna i november 2019.

Regimen anklagar mödrarna för ”propaganda mot regimen” och ”förolämpning av högste ledaren, Khamenei”. De är dessutom anklagade för att vara medlemmar i ”gruppen av mödrar till offren för november 2019”. Gruppen har aktivt kampanjat för att de ansvariga för deras söners död ska ställas inför rätta.

Samtidigt har säkerhetsstyrkor gripit ännu en mor till ett av regimens offer som krävt rättvisa. Mina Soltani har försvunnit spårlöst sedan sitt gripande. Hennes son, Shahriar Mohammadi från staden Bukan, var en av de över 700 personer som regimen dödade under det folkliga upproret 2022.

Mina Soltani, mor till ett av regimens offer som krävt rättvisa, har försvunnit spårlöst sedan hon greps av underrättelsetjänsten i sitt hem.
Mina Soltani. (Bild från Iranska nationella motståndsrådet, NCRI:s kvinnoutskott)

Elva dagar har gått sedan regimens underrättelsetjänst genomförde en räd mot hennes hem och arresterade henne utan arresteringsorder.

Hennes barn, Milad och Esrin Mohammadi, berättar på sociala medier att familjen upprepade gånger har försökt få information om var hon befinner sig, men utan framgång. Regimens repressiva säkerhetsstyrkor vägrar att lämna någon information om hennes tillstånd.