Nyheter

EU bör överge misslyckad eftergiftspolitik för en beslutsam Iranpolitik

EU bör överge dagens misslyckade eftergiftspolitik och kritisk dialog för en mer beslutsam politik gentemot Teheranregimen. Det var budskapet från en presskonferens i Bryssel idag organiserade av människorättsorganisationen, International Committee in Search of Justice (ISJ). ISJ har stöd från 4000 parlamentariker och lagstiftare från både Europa och Nordamerika.

Se konferensen i sin helhet på ISJ:s X-konto

ISJ uppmanade EU att överge sin nuvarande eftergiftspolitik och istället stödja den organiserade och legitima iranska oppositionen.

En av huvudtalarna vid presskonferensen var Dr Alejo Vidal-Quadras, ISJ:s ordförande och Europaparlamentets tidigare vicepresident. Andra talare var tidigare Europaparlamentarikerna, Struan Stevenson från Skottland och Paulo Casaca från Portugal. De presenterade ett nytt policydokument, ”Europas misslyckade Iranpolitik”.

Presskonferensen i Bryssel kommer samma dag som säkerhetspolisen och åklagarmyndigheten avslöjar att Irans revolutionsgarde har genomfört en specialoperation mot Sverige.

”Syftet var att ytterligare skärpa läget och öka konflikten som rådde mellan olika grupperingar i samhället”, säger åklagare Mats Ljungqvist i ett pressmeddelande, enligt Aftonbladet.

EU bör ändra Iranpolitik och ta avstånd från prästerskapet

Rapporten kritiserar EU:s eftergiftspolitik och betonar att denna politik har bidragit till att den iranska regimen åtnjuter straffrihet. Den slår dessutom fast att EU:s eftergifter, både de ekonomiska och politiska, har stärkt regimen i Teheran. Det har, enligt rapporten, möjliggjort iranska övergrepp mot landets egen befolkning och uppmuntrat Teheranregimens destabiliserande inblandning i Mellanöstern.

ISJ kräver att EU ändrar sin strategi och tar avstånd från den iranska regimen som har begått folkmord och brott mot mänskligheten, enligt FN:s människorättsexperter och utredningsgrupp.

Presskonferensen hade en tydlig uppmaning till de europeiska ledarna och EU:s medlemsstater. Stoppa eftergiftspolitiken gentemot den iranska regimen och stöd iranska folket och deras frihetskamp för att etablera en demokratisk republik.

Utdrag från anföranden

Dr Vidal-Quadras, som själv överlevde ett terroristattentat utanför sitt hem i Madrid förra året på order från den iranska regimen, berättade om regimens terrorplaner.

”Den nionde november förra året blev jag skjuten i ansiktet av en lönnmördare som den iranska regimen hade anlitat. Jag överlevde mirakulöst. Detta var inte ett isolerat fall. Prästerskapet i Iran har utfört mord, kidnappningar och bombattentat på fem kontinenter, många av dem i Europa,” sade han.

Han uppmanade EU att erkänna att unionens Iranpolitik har varit ett misslyckande och genomföra en avgörande kursändring.

Han avfärdade även idén om att dialog med Teheran kan vara produktiv, och sade. ”Förhandlingar och dialog med denna regim är kontraproduktivt. Deras uppfattning om västerländska eftergifter är att väst är svagt och fegt. Den Islamska republik i Iran är en fanatisk, korrupt och terroristisk stat som inte kan förändras inifrån.”

Europaparlamentets tidigare vicepresident kritiserade EU-ledare för vad han kallade en ”envis okunnighet” om denna verklighet. Han nämnde incidenter som Federica Mogherinis besök i Teheran och Josep Borrells diplomatiska närmanden till Iran, vilka endast stärkte regimen.

Struan Stevenson uppmärksammade i sitt tal regimens systematiska attacker mot Irans demokratiska opposition, Folkets Mojahedin, och den bredare oppositionskoalitionen, Iranska nationella motståndrådet (NCRI).

”Prästerskapet har spenderat miljoner, om inte miljarder, på att demonisera Folkets Mojahedin och NCRI genom att sprida lögner och propaganda via böcker, filmer och medier”, sade han och tillade.

”[Regimen] har även dödat över 100 000 sympatisörer till Folkets Mojahedin och genomfört missilattacker mot medlemmarna i Irak. Trots detta har regimens oavbrutna smutskastningskampanjer misslyckats. Vi står på det iranska folkets sida i deras kamp för ett fritt och demokratiskt Iran.”

ISJ:s nya rekommendationer för en beslutsam politik gentemot Teheranregimen

Under presskonferensen presenterade ISJ följande fem nya rekommendationer för en europeisk omställning i relationerna med Iran. De går även att läsa i ISJ:s rapport: ”Europas misslyckade Iranpolitik”.

  1. Isolera den iranska regimen internationellt. Stäng regimens samtliga ambassader och utvisa dess diplomater från EU. Regimen utnyttjar sina diplomatiska institutioner och utposter för att bedriva spionage och terrorism. Europa bör göra Iran till en skurkstat.
  2. Terrorstämpla revolutionsgardet. EU bör följa USA och Kanadas exempel och terrorstämpla revolutionsgardet. Detta skulle störa revolutionsgardets operativa förmåga, som har destabiliserat Mellanöstern. Detta skulle dessutom göra det svårare för regimen att fortsätta stödja terrorombud som Hamas, Hizbollah, Islamiska Jihad, Houthierna och shiitiska miliser i Irak och Syrien.
  3. Stryp den iranska regimens finansiella livlinor. EU bör utöka ekonomiska och handelsrelaterade sanktioner för att försvaga Irans finansiella makt, vilket skulle begränsa regimens förmåga att finansiera sina aktiviteter.
  4. Öka trycket på regimen över människorättskränkningar. EU måste öka trycket på Iran i internationella forum för regimens grova kränkningar av mänskliga rättigheter, särskilt mot kvinnor och mot det iranska folket. Regimen måste ställas till svars för sina brott mot mänskligheten, som FN:s utgående särskilda Iranrapportör, Javaid Rehman fördömt.
  5. Fullt politiskt stöd för Iranska nationella motståndsrådet (NCRI). EU bör stödja NCRI, den enda legitima iranska organisation som kan leda en ordnad övergång till demokrati i Iran. Europa bör stå med det iranska folket i deras kamp för att befria sig från prästerskapets envälde och uppnå frihet och demokrati.