Mänskliga Rättigheter, Motståndsrörelsen

Hamid Noury deltar i Teherans skenrättegång mot oppositionella

Den iranska regimens skenrättegång mot den demokratiska oppositionen, Folkets mojahedin, fortsatte med en ny session på tisdagen i Teheran. Tisdagens förhandlingar var den artonde sessionen sedan rättegången inleddes i december förra året.

Den iranska regimen åtalar Folkets mojahedin tillsammans med 104 ledare och medlemmar från organisationen för deras motstånd mot styret. De åtalade bor i exil och står åtalade i sin frånvaro. De står anklagade för ”krigföring mot Gud” och ”uppror (Baghi)” mot prästerskapets religiösa envälde, vilka är straffbart med döden.

Hamid Noury, dömd till livstids fängelse i Sverige för grova folkrättsbrott i Iran mot sympatisörer till Folkets mojahedin, deltog i förhandlingarna.

Rättens ordförande, Dehghani, återupprepade under förhandlingarna att Folkets mojahedin är ”terrorister”. Han riktade sig till FN:s generalsekreterare, människorättsorganisationer och utländska regeringar med kravet: ”Domstolen förväntar sig att de länder som står värd för de påstådda terroristerna samarbetar genom att utlämna dem till Iran för åtal.”

Han uppmanade även alla värdländer att överlämna misstänkta i enlighet med internationella protokoll och lagar, och anklagade dessa länder för att ha ”dubbla standarder”.

Internationella jurister, advokater och parlamentariker har fördömt denna skenrättegång mot den demokratiska oppositionen. De beskriver rättegången som ett flagrant försök att slå ner politisk opposition under täckmantel av rättsliga förfaranden.

De har även varnat för att regimen avser att missbruka internationella institutioner, såsom Interpol, för att utfärda arresteringsorder mot oppositionella som dömts i rättegången. Målet är att tvinga Interpols medlemsstater att arrestera och utvisa oppositionella och aktivister som lever i exil till Teheran.

Regimens så kallade rättsväsende har nyligen dömt tre frihetsberövade sympatisörer till Folkets mojahedin i Iran till döden i separata fall. Javad Vafaie, Behrouz Ehsani och Mehdi Hasani sitter nu i fängelse i väntan på avrättning.

Nourys närvaro bekräftar FFFI:s farhågor om regimens förföljelse

Hamid Nourys medverkan i rättegången är ytterligare ett steg i regimens försök att undkomma internationell rättvisa och undvika ansvar för sin systematiska förföljelse av den demokratiska oppositionen. Hans närvaro syftar även till att skrämma den inhemska oppositionen och proteströrelsen genom att visa att regimtjänstemän kan agera ostraffat, trots deras omfattande människorättsbrott.

FFFI kritiserade kraftigt regeringens beslut att benåda och frige Noury som en del av fångutväxlingen med Teheranregimen den 15 juni. Hans medverkan i rättegången och domaren påståenden bekräftar FFFI:s varningar om att regimen planerar att intensifiera sin förföljelse av demokratiaktivister och motståndsrörelsen, både inom och utanför Iran.

”Dagens fångutväxling signalerar att den iranska regimen åtnjuter straffrihet. Många svensk-iranier känner nu oro och osäkerhet över sin trygghet i Sverige och EU”, skrev FFFI i ett pressmeddelande den 16 juni.

FFFI påpekade också att regimens handlingar bekräftar deras inblandning i massakern 1988, trots deras upprepade förnekanden. ”Regimen har nu fria händer att fortsätta sina brott mot mänskligheten och massakrera iranska medborgare som kämpar för en demokratisk republik – särskilt sympatisörer och medlemmar av oppositionen, NCRI och Folkets Mojahedin, som under 1988.”

FN:s människorättsexperter: avrättningar i Iran är olagliga

Den iranska regimen är ökänd för att använda sitt rättssystem som ett politiskt verktyg för att tysta oppositionella och aktivister. FN:s människorättsexperter har nyligen uttryckt djup oro över den dramatiska ökningen av avrättningar i Iran under augusti och under året i stort.

”Rapporter om allvarliga brott mot rätten till en rättvis rättegång och bristande rättssäkerhet innebär att dödsstraffet, så som det för närvarande praktiseras i [Iran], utgör en olaglig avrättning”, skrev FN-experterna i ett uttalande och tillade.

”Idag riskerar ett stort antal individer dödsstraff för en rad olika brott, inklusive brett definierade säkerhetsbrott som väpnat uppror, spridande av korruption på jorden, krig mot Gud och apostasi.”

”Dessa kan inte och bör inte kvalificera som ’de allvarligaste brotten’ enligt den Internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter (ICCPR) [som Iran har ratificerat]. [Regimen] har vid flera tillfällen tillämpat dessa vaga anklagelser mot regimkritiker, i tydlig strid med internationella normer.”

Noury dömd till livstid för folkrättsbrott i Sverige

Svea hovrätt dömde Hamid Noury till livstids fängelse i december förra året för grovt folkrättsbrott och 24 fall av mord, kopplat till hans medverkan i massakern på politiska fångar i Iran 1988. Trots denna fällande dom beslutade regeringen tidigare i år att benåda och frige Noury som en del av en fångutväxling med den iranska regimen.

”Stockholms tingsrätt dömde förra sommaren en då 61-årig iransk medborgare för grovt folkrättsbrott och mord i Iran 1988 till livstids fängelse. Brotten avsåg avrättningar av fångar i fängelset Gohardasht. Svea hovrätt har idag meddelat dom i målet och fastställer i huvudsak tingsrättens dom”, skrev Svea hovrätt i ett pressmeddelande när den kungjorde domen.

”Den åtalade har i rollen som assistent till biträdande åklagaren vid fängelset Gohardasht i Karaj utanför Teheran, tillsammans och i samförstånd med andra, varit delaktig i avrättningarna i fängelset efter en fatwa utfärdad av Irans högste religiöse ledare”, skrev tingsrätten i sin dom och tillade.

”Den första vågen av avrättningar riktade sig mot sympatisörer till Iranska Folkets mojahedin. Handlingarna skedde i strid med den internationella humanitära rätten och har därför bedömts utgöra grovt folkrättsbrott.”

Skenrättegången mot den demokratiska oppositionen i Teheran

Den iranska regimen åtalar Folkets mojahedin tillsammans med 104 ledare och medlemmar från organisationen och från oppositionskoalitionen Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) för deras motstånd mot styret.

De åtalade, som har levt i exil i över 30 år, döms i sin frånvaro för att ha lett och aktivt deltagit i kampen mot den religiösa diktaturen och för ett demokratiskt regimskifte. En av de åtalade, Ozra Alavi Taleghani, en framstående medlem i Folkets mojahedin, avled i Tirana i juli 2023.

Regimens rättsväsende anklagar dem för ”krigföring mot Gud” och för att ha underminerat prästerskapets religiösa envälde. Prästmannen Dehghani leder denna skenrättegång och är rättens ordförande. Domstolen har dessutom utsett flera offentliga försvarare som ska representera de åtalade under skenrättegången.

Regimens försök att rättfärdiga förtrycket av oppositionella

Under tisdagens förhandlingar presenterade åklagaren vittnen som påstod sig vara före detta medlemmar av Folkets mojahedin. I sina vittnesmål hävdade de att ledarskapet för den demokratiska oppositionen uppmanade medlemmarna att avstå från benådning och i stället söka martyrskap för politisk vinning. En av vittnena påstod att han, som medlem i Folkets mojahedin, hade dödat en civilperson, men att Ebrahim Raisi, som var domare vid den tiden, benådade honom efter sex år.

Ebrahim Raisi, känd som ”slaktaren från Teheran” för sin direkta inblandning i massakern 1988, var regimens president fram till sin död i en helikopterolycka nyligen. Regimen avrättade 30 000 politiska fångar, varav de flesta var sympatisörer till Folkets mojahedin, i landets fängelser sommaren 1988.