Engagemang

Svensk-iranier uppmärksammar tvåårsdagen av folkliga upproret i Iran

På lördagen höll svensk- och exiliranier, sympatisörer till Iranska Nationella Motståndsrådet (NCRI), en manifestation på Mynttorget. Manifestationen markerade tvåårsdagen av det folkliga upproret i Iran 2022, som fortsätter än idag trots regimens förtryck och rekordmånga avrättningar. Den var en av 40 liknande manifestationer som NCRI-sympatisörer organiserade runt om i världen senaste dagarna.

Svensk- och exiliranier, sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), höll en manifestation på Mynttorget på lördagen för att uppmärksamma tvåårsdagen av det folkliga upproret i Iran.

Deltagarna hedrade martyrerna och uttryckte stöd för de pågående protesterna och strejkerna i Iran. De skanderade folkets slagord ”Ned med förtryckare, vare sig det är Shahen eller högste ledaren” och ”Kvinna, motstånd, frihet” i solidaritet med demonstranterna.

De viftade även med Irans och oppositionens flaggor och höll bilder på oppositionsledaren Maryam Rajavi. De framhöll att motståndsrörelsen (NCRI) fortsätter att stödja proteströrelsen genom sin demokratiska plattform och sina motståndsceller i landet.

Det folkliga upproret 2022 började efter att den unga kurdiska kvinnan Mahsa Jina Amini dog i moralpolisens förvar i Teheran. Moralpolisen hade arresterat henne för ”olämplig klädsel” och för att de ansåg att hon hade brutit mot regimens slöjtvång. Regimens säkerhetsstyrkor och revolutionsgardet dödade minst 750 demonstranter och arresterade 30 000 under de landsomfattande protesterna.

Folket i Iran vill störta regimen för en demokratisk republik

Maryam Rajavi, NCRI:s valda president, talade vid lördagens manifestationer världen över och förklarade: ”Detta uppror visade tydligt att regimen är på väg att kollapsa och [folket i] Iran förkastar alla former av diktaturer.”

”Regimens dagliga och systematiska avrättningar under Khameneis envälde drivs av regimens rädsla för folkets missnöje och framtida uppror. Sättet att konfrontera denna regim är genom att protestera, sprida upproret och utvidga motståndet för att störta den”, hon tillade.

Stöd iranska folkets frihetskamp

”Folkets och den iranska motståndsrörelsens budskap till regeringar och internationella organisationer är följande,” sade Maryam Rajavi i sitt tal och avslutade:

  • ”Överge den förlegade eftergiftspolitiken mot prästerskapets envälde i Teheran.”
  • ”Villkora era relationer med denna regim med ett stopp för avrättningar.”
  • ”Terroriststämpla revolutionsgardet. Återinför effektiva sanktioner mot regimen.”
  • ”Klassa den religiösa fascismen som ett hot mot fred och säkerhet i världen enligt kapitel VII i FN-stadgan.”
  • ”Erkänn det iranska folkets rätt att störta prästerskapets envälde samt motståndscellernas och den rebelliska unga generationens rätt att kämpa mot revolutionsgardet.”

Svensk- och exiliranier ställde sig bakom Maryam Rajavis rekommendationer. De uppmanade dessutom Sverige och EU att anta en beslutsam politik gentemot Teheranregimen utifrån dessa rekommendationer.

Stoppa straffriheten i Iran

Institutionell diskriminering av kvinnor och flickor möjliggjorde kränkningar av mänskliga rättigheter och brott mot mänskligheten i samband med regimens försök att slå ner protesterna. Detta slår FN:s utredningsgrupp för Iran fast i sin rapport från mars i år. Gruppen tillsattes av FN:s människorättsråd för att utreda regimens dödliga våld mot det folkliga upproret.

Svensk- och exiliranierna uppmanade Sverige och EU att verka för att implementera en internationell mekanism för att utkräva regimen på ansvar för brott mot mänskligheten i linje med rekommendationer från FN:s utredningsgrupp och den särskilda Iranrapportören. De underströk vikten av att säkra denna mekanism för att stoppa straffriheten i Iran och för att inte underminera de två FN-mandaten som Europa stöder.

Kvinnor och politiska fångar utmanar diktaturregimen

Representanter från svensk-iranska samfund talade under manifestationen i Stockholm. Kenneth Lewis, som representerade målsäganden från den iranska oppositionsgruppen Folkets Mojahedin (PMOI/MEK) under Hamid Noury-rättegången, höll också ett anförande.

Lördagen, 14 september: Representanter för iranska samfund och tidigare politiska fångar håller tal vid en manifestation på Mynttorget organiserad av svensk- och exiliranier och sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) i samband med tvåårsdagen av det folkliga upproret i Iran.

Talarna lyfte fram den framträdande rollen som iranska kvinnor och den unga generationen har spelat i protesterna. De underströk även att motståndsrörelsen har lett kampen för en demokratisk förändring i Iran genom folket sedan prästerskapet stall revolutionen 1979.

Det nationella uppror som började för två år sedan efter mordet på Mahsa (Jina), framhöll de, visade världen att det iranska folket förkastar den religiösa diktaturen i sin helhet och stävar efter att etablera en demokratisk republik. Trots regimens rekordmånga avrättningar och brott mot mänskligheten fortsätter det modiga folket i Iran att protestera och strejka för en ny revolution.

Talarna hyllade och uttryckte också stöd för de politiska fångar som fortsätter att utmana regimen genom sitt motstånd i landets fängelser.