Pressmeddelande

Brandattentat mot sympatisör till den iranska motståndsrörelsen

Kontorsbyggnad tillhörande sympatisörer till Folkets Mojahedin och Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), som FFFI:s medlemmar besöker, utsattes natten mot måndagen för ett brandattentat.

Enligt uppgifter till DN var det så kallade molotovcocktails som kastades mot byggnaden. Inga personer skadades under attentatet.

Kontorsbyggnad tillhörande sympatisörer till Folkets Mojahedin och Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), som FFFI:s medlemmar besöker, utsattes natten mot måndagen för ett brandattentat.

”Räddningstjänsten hanterar branden som uppvisar tecken på att vara anlagd”, skriver polisen i ett pressmeddelande på måndagen och bekräftar att den har inlett ”en förundersökning om mordbrand”.

Måndagens brandattentat kommer efter en tid då flera exil- och svensk-iranska sympatisörer till den demokratiska oppositionen mottagit hotbrev för sitt stöd och sina regimkritiska aktiviteter.

Några månader tidigare fick Gisoo Shakeri, iransk artist och sympatisör till den iranska motståndsrörelsen, sin bil vandaliserad utanför sitt hem. Det efter att hon hade mottagit hot från agenter från iranska regimens underrättelsetjänst under en längre tid för sina uppträdanden i demonstrationer och sammankomster mot regimen.

“Våra politiker och regeringen måste överge sin naiva inställning mot Iran och öppna ögonen för regimens terrorism mot oppositionella i Sverige. De bör fördöma brandattentatet mot sympatisörer till den iranska motståndsrörelsen. EU och Sverige bör dessutom terroriststämpla revolutionsgardet för att markera mot regimen och visa att dess fega attacker mot oppositionella och demokratiaktivister utomlands får konsekvenser”, sade Massud Kiani, FFFI:s EU-representant.

Säpo har varnat för iranska regimens hot mot oppositionella

Måndagens brandattentat förvånar inte svensk-iranska sympatisörer till motståndsrörelsen. Säpo har länge varnat för det allvarliga säkerhetshot som den iranska regimen utgör mot Sverige.

”Iran har bedrivit säkerhetshotande verksamhet i och mot Sverige under flera år”, skriver säkerhetspolisen i ett uttalande den 30 maj och tillägger.

”Deras säkerhetshotande aktiviteter har historiskt framför allt riktat sig mot oppositionella grupper och enskilda individer inom den iranska diasporan. Iran har tidigare använt våld i andra länder i Europa i syfte att tysta kritiska röster och upplevda hot mot den egna regimen. För att utföra dessa säkerhetshotande aktiviteter har den iranska regimen vid tillfällen använt sig av kriminella nätverk. Säkerhetspolisen kan konstatera att detta sker även i Sverige.”

De politiska partierna, riksdagen, regeringen och media har tyvärr underskattat detta hot och låtit den iranska regimen sprida sin propaganda mot Folkets Mojahedin och NCRI utan kritik. Detta har gett Teheran Regimen en möjlighet att smutskasta Irans organiserad motståndsrörelse, som kämpar för en demokratisk republik, i den allmänna opinionen i Sverige för att rättfärdiga och bana vägen för person- och terrorattacker mot dess sympatisörer och medlemmar i EU och Sverige.

Idag skakar marken under diktaturregimens fötter då den inte lyckats undertrycka och kuva det folkliga upproret i Iran. Samtidigt ökar det globala stödet för det iranska folkets frihetskamp och det internationella erkännandet för det demokratiska alternativet, som NCRI och dess valda president Maryam Rajavi, har lagt fram för framtida Iran.

Därför svarar regimen med ökade avrättningar i Iran samt attacker mot den organiserade motståndsrörelsens medlemmar och sympatisörer utomlands och i landet.