Iranska regimen avrättade minst 81 personer under augustimånad, vilket är dubbelt så många som de 45 rapporterade avrättningarna i juli. Det skriver FN:s nya särskilda rapportör för Iran, Mai Sato, med flera andra FN-experter i ett gemensamt uttalande tidigare den här veckan.
Uttalandet påpekar att regimen i Iran har avrättat över 400 personer under året, varav 15 kvinnor och en frihetsberövad demonstrant, Reza (Gholamreza) Rasaei.
FN-Experterna varnar också för att det finns ett stort mörkertal och skriver. ”Enligt den information vi har mottagit har Iran endast rapporterat en bråkdel officiellt av de 93 avrättningar i augusti, vilket understryker det akuta behovet av transparens”
FN-experterna uttrycker djupt oro över denna kraftiga ökning av avrättningar i augustimånad och under året. De uppmanar samtidigt den iranska regimen att omedelbart stoppa avrättningarna i landet och upphöra med dödsstraff.
FN:s människorättsexperter: avrättningar i Iran är olagliga
”Rapporter om allvarliga brott mot rätten till en rättvis rättegång och bristande rättssäkerhet innebär att dödsstraffet, så som det för närvarande praktiseras i [Iran], utgör en olaglig avrättning”, skriver FN-experterna vidare och tillägger.
”Idag riskerar ett stort antal individer dödsstraff för en rad olika brott, inklusive brett definierade säkerhetsbrott som väpnat uppror, spridande av korruption på jorden, krig mot Gud och apostasi.”
”Dessa kan inte och bör inte kvalificera som ’de allvarligaste brotten’ enligt den Internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter (ICCPR) [som Iran har ratificerat]. [Regimen] har vid flera tillfällen tillämpat dessa vaga anklagelser mot regimkritiker, i tydlig strid med internationella normer.”
Reza Rasaei avrättad utan rättssäkerhet
Den iranska regimen avrättade Reza (Gholamreza) Rasaei, en kurdisk demonstrant, den sjätte augusti i Dizel Abad-fängelset.
Regimen tvingade fram hans bekännelse under tortyr och dömde honom till döden för mordet på en medlem av revolutionsgardet under en protest. Regimens högsta domstol bekräftade dödsdomen. Det trots att medåtalade drog tillbaka sina vittnesmål om Rasaeis inblandning och trots att en rättsmedicinsk expert ifrågasatte hans delaktighet i mordet.