Avrättningar, Nyheter

Iran: 35 avrättade i fyra dagar medan regimen distraherar världen med krigshets

Under de senaste fyra dagarna har den iranska regimen verkställt 35 avrättningar medan omvärlden är distraherad av dess krigshets i regionen.

Idag avrättades 22 fångar i grupp i Ghezelhesar-fängelset i staden Karaj, nära huvudstaden. Tre av offren var afghanska medborgare, och sju tillhörde Irans sunnimuslimska folkgrupper.

En av de avrättade var 34-årige politiska fången Reza Rasaei, enligt rapporter från Iran. Reza greps i samband med det folkliga upproret 2022 och utsattes för tortyr. Regimen avrättade honom som hämnd för mordet på Nader Beirami, chef för revolutionsgardets underrättelseenhet i Sahne, ett område i Kermanshahprovinsen.

Reza arresterades i november 2022. Kermanshahs brottmålsdomstol, avdelning 2, dömde honom till döden, böter, ett års fängelse och 74 piskrapp efter att Nader Beirami dödades under de folkliga protesterna 2022. Reza uppgav under rättegången att han tvingats till bekännelser genom tortyr.

Trots internationella uppmaningar att stoppa avrättningen, verkställdes Rezas dödsstraff igår i Dizel Abad-fängelset.

Rezas mor sade att hennes son var oskyldig och vädjade offentligt om hjälp för att rädda hans liv.

Maryam Rajavi, Iranska nationella motståndsrådet NCRI:s valda president, uttryckte sina kondoleanser till offrens familjer.

Hon framhöll att regimen har hållit sig kvar vid makten i över fyra decennier genom tortyr, avrättningar och folkmord. Dessa brutala metoder är avsedda att kväsa folkets ilska och förhindra uppror, sade hon, men de kommer bara att stärka folkets beslutsamhet att avsätta regimen.

Den iranska oppositionsledaren betonade att regimen uppmuntras att intensifiera sina människorättsbrott, krigshets och terrorism om omvärlden inte håller den ansvarig. Hon uppmanade FN och EU att agera omedelbart för att rädda livet på dödsdömda fångar och att hänskjuta regimens människorättsbrott till säkerhetsrådet.