Nyheter

Tyskland svartlistar islamiskt centrum anklagat för kopplingar till regimen i Iran

Tyskland svartlistade i veckan organisationen Hamburgs Islamiska centrum (IZH) för att vara en förlängning av den iranska regimen. Myndigheterna beskrev organisationen som ett hot mot den tyska demokratin.

Tidigare i veckan genomförde tysk polis ett koordinerat tillslag mot 53 lokaler över hela landet. En av dem var Imam Ali-moskén i Hamburg, organisationens mest kända lokal. Polisen genomförde även tillslag i Berlin och sex andra tyska delstater.

Förbudet omfattar IZH och fem underorganisationer runtom i Tyskland. Beslutet följer en utredning som påbörjades i november förra året.

”Bevisen som samlats in under utredningen bekräftade de allvarliga misstankarna i sådan grad att vi beslutade att förbjuda organisationen idag,” sade Tysklands inrikesminister Nancy Faeser den 24 juli, enligt AP

”IZH främjar en islamistisk-extremistisk, totalitär ideologi i Tyskland. Den och dess underorganisationer stöder också terrorgruppen Hizbollah och sprider aggressiv antisemitism”, sade Faeser i ett uttalande och tillade.

”Som direkt representant för Irans högste ledare för den islamiska revolutionen sprider IZH den islamiska revolutionens ideologi på ett aggressivt och våldsbejakande sätt. Och [Organisationen] strävar efter att åstadkomma en sådan revolution i Tyskland.”

FFFI välkomnar Tyska beslutet

FFFI välkomnar Tysklands beslut att svartlista Hamburgs Islamiska centrum (IZH) och avveckla organisationens aktiviteter.

”Detta är inte unikt för Tyskland”, säger Massud Kiani, FFFI:s EU-representant och tillägger.

”Den iranska regimen använder islamiska centrum i Sverige på ett liknande sätt för att bedriva terrorism och spionage.”

”Vi förväntar oss att ansvariga myndigheter och säkerhetspolisen vidtar liknande åtgärder och svartlistar de föreningar och samfund som agerar som regimens representanter och förlängda arm i Sverige.”

Teheranregimen använder kulturcentrum och ambassader för terrorism

Den tyska underrättelsetjänsten har bevakat IZH under en lång tid sedan 1993. I sin årsbok från förra året beskrev den IZH som Irans viktigaste representant i Tyskland, vid sidan av landets ambassad. Mohammad Hadi Mofatteh, chef för organisationen, rapporterar direkt till Teheran, enligt uppgifter till FFFI.

Den iranska regimen är känd för att använda kulturcentrum, religiösa samfund samt diplomater och ambassader för att bedriva terrorism och spionage mot oppositionella.

Dokument som erhållits från regimens terrordömda diplomat Assadollah Assadi avslöjade att han använde IZH för att planera terrorattacker och för spionage.

En belgisk domstol dömde Assadi till 20 års fängelse för terrorism och för ett misslyckat bombattentat mot den demokratiska oppositionskoalitionen, Iranska motståndsrådets sammankomst i Paris i juni 2018. Domstolen dömde dessutom tre medbrottslingar, som Assadi hade värvat för att genomföra bombattentatet, till 18, 17 och 15 års fängelse vardera.

Den belgiska regeringen släppte Assadi förra året som en del av en fångutväxling med regimen i Teheran.

Inte unikt för Tyskland

FFFI har länge varnat för att iranska regimen bedriver en liknande verksamhet i Sverige genom föreningen, Imam Ali Center, och organisationen ISS (Islamiska shiasamfunden i Sverige).

Imam Ali Center är kopplat till regimens ambassad i Stockholm. Regimen i Iran styr och kontrollerar denna islamistiska förening, som stöder och sprider doktrinen om prästerskapets absoluta makt. “Föreningen” spelar en aktiv roll i iranska regimens spionage mot exiliranier, aktivister och iranska flyktingar i Sverige.

Iranska regimen fortsätter att vara ett allvarligt säkerhetshot mot Sverige. Den bedriver underrättelseverksamhet och säkerhetshotande verksamhet i och mot Sverige, enligt Säpo.

Säpo: iranska regimen hotar oppositionella grupper och kritiker i Sverige

”Säkerhetspolisen vet att Iran har kartlagt och förberett attentat på svensk mark mot upplevda hot mot den egna regimen”, skriver Säpo i sin årsbok 2023/2024 och tillägger.

”Iran, liksom andra länder, använder sig bland annat av ombud för sin verksamhet i Sverige, ombud som kan vara kopplade till en terrororganisation men även andra typer av grupperingar.”

”Irans underrättelseinhämtning i Sverige riktar sig i första hand mot oppositionella grupper och enskilda individer inom den iranska diasporan, men även mot andra stater. Iran har tidigare använt våld i bland annat Europa i syfte att tysta kritiska röster och upplevda hot mot den egna regimen. För att begå attentat och bedriva underrättelseinhämtning använder Iran sig bland annat av ombud. Men regimen använder även cyberinhämtning och försöker få tillgång till information genom att närma sig personer med iranskt ursprung.”

Tidigare i år bekräftade säkerhetspolisen att iranska regimen även använder sig av kriminella nätverk i Sverige för detta ändamål.