Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iran: Politiska fångar hålls i fängelse på obestämd tid utan åtal

Iranska regimen håller flera politiska fångar fängslade utan dom eller åtal.

En av dem är 36-åriga Nasim Gholami Simiyari. Hon har suttit frihetsberövad i 14 månader i Evin-fängelsets kvinnoavdelning utan dom. Avdelning 26 av Teherans revolutionsdomstol höll förhandlingar i hennes fall under en rättegång den 30 juni. Men hennes framtid är oviss eftersom domstolen ännu inte har utfärdat en dom.

Agenter från revolutionsgardets underrättelseenhet grep Nasim den 18 maj 2023 i Teheran. Hon står anklagad för ”väpnat uppror (Bagh-ye)” och ”propaganda mot regimen” tillsammans med sju andra.

Reza Arabpour är en annan politisk fånge som sitter i fängelset på obestämd tid utan åtal. Han har suttit frihetsberövad i 20 månader i Sheiban-fängelset utan att vara anklagad för brott. Reza är från staden Izeh och greps under de landsomfattande protesterna 2022.

Zarrin Taj Meshkini Ghalam (Parivash), en 58-årig politisk fånge, sitter fortfarande i Evin-fängelset utan åtal en månad efter sin arrest. Regimens säkerhetsstyrkor grep henne i maj i år och tog henne direkt till avdelning 209 i Evin-fängelset som är under underrättelseministeriets jurisdiktion.

Regimen flyttade henne till kvinnoavdelningen den 28 maj, enligt uppgifter till FFFI. Zarrin arresterades anklagad för påstådda kopplingar till en oppositionsgrupp. Regimens säkerhetsagenter sökte genom hennes bostad och beslagtog hennes personliga tillhörigheter däribland en skrivare i samband med gripandet.