De folkliga protesterna i Iran fortsätter för sjätte dagen i rad i flera städer och provinser runtom i landet med slagord riktade mot prästerskapet i sin helhet och regimens högste ledare, Khamenei.
De landsomfattande protesterna började efter att regimens repressiva moralpolis misshandlade en ung kvinna, Mahsa Amini, till döds för ”olämplig klädsel” och för att ha burit slöjan på ett fel sätt.
I flera städer visar folket sitt missnöje och sin ilska genom att sätta eld på stora banner med porträtter av Khamenei och regimens döda terroristledare, Qassem Soleimani, som personifierar regimens förtryck.
Regimen svarar med dödligt våld
Regimen har som vanligt svarat med dödligt våld mot demonstranterna. Den har också skickat ut sina repressiva säkerhetsstyrkor och revolutionsgardister för att kväsa protesterna dock utan framgång.
Videoklipp på sociala medier visar säkerhetsstyrkor som öppnar eld mot demonstranter. I flera fall är regimens repressiva säkerhetsstyrkor maskerade för att dölja sin identitet.
Minst 30 människor har dött i samband med protesterna, rapporterar Expressen med hänvisning till den franska nyhetsbyrån AFP.
”Medan säkerhetsstyrkorna tar till våld för att slå ned de i stort sätt fredliga protester som började efter Mahsa Aminis död den 16 september bör världens ledare ta konkreta steg för att komma till rätta med den systematiska straffrihet som blivit en kris i Iran”, skriver Amnesty på Twitter.
Kvinnor deltar aktivt och leder protesterna
Videoklipp på sociala medier visar kvinnornas och studenters aktiva deltagande i protesterna över hela landet. Inte minst vid olika universitet i Teheran deltar studenterna i kraftiga protester mot regimen med krav på frihet och löfte om att avsätta prästerskapets envälde.
Några av de slagord som hörs under protesterna är ”ned med diktatorn”, ”Khamenei är mördare, hans envälde har inget legitimitet” och ”vi kämpar, vi ger våra liv, vi tar tillbaka Iran”.
Flera av regimtjänstemän och högt uppsatta inom revolutionsgardet har under de senaste dagarna varnat för att Mahsa Aminis död är endast en ursäkt och det verkliga målet är att avsätta prästerskapets religiösa envälde.
Iranska oppositionsledaren, Maryam Rajavi, prisade det modiga folket i Iran som rest sig mot prästerskapets envälde och sade.
”De modiga kvinnorna och ungdomarna står starka och visar att iranska folket vägrar vara tyst. De är fast beslutna om att störta prästerskapets onda envälde.”
I flera städer har folket försvarat sig genom att drabba samman med de repressiva säkerhetsstyrkorna och sätta eld på revolutionsgardets lokaler och banner samt poliskontor.
Regimen begränsar internet för att bana väg för ett mer omfattande nedslag
Regimen har även blockerat sociala medier som Instagram och WhatsApp samt kraftigt begränsat internet i delar av landet och framförallt huvudstaden Teheran.
Organisationen Netblocks, som övervakar störningar och nedstängning av internet, rapporterar att internetbegränsningarna i Iran nu är de kraftigaste sedan de landsomfattande protesterna i november 2019 som regimen besvarade med dödligt våld.
Regimens repressiva säkerhetsstyrkor och revolutionsgardet dödade då minst 1500 demonstranter efter att Khamenei beordrat de att krossa protesterna till varje pris.