Svensk- och exiliranier, sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), fortsätter sina protestaktioner utanför Stockholms tingsrätt på fredagen.
Just nu pågår rättegången mot en iransk medborgare och tidigare tjänsteman, Hamid Noury, vid Stockholms tingsrätt. Han står åtalad för folkrättsbrott och för delaktighet i massavrättningarna i Iran 1988.
Radio Chakavak direktsänder från rättegången på sin officiella Youtube-kanal och andra sociala medier alla de dagar som förhandlingar pågår. (Lyssna på tidigare förhandlingar här)
Sedan rättegångens start i juni förra året har svensk- och exiliranierna arrangerat protestaktioner varje vecka utanför tingsrätten för att uppmärksamma 1988 års massaker och hedra offren. Flera överlevare som vittnat mot Hamid Noury under rättegången och som är målsägande i fallet har också deltagit i aktionerna.
Protestaktionerna lyfter dessutom fram regimens nya president, Ebrahim Raisis dokumenterade inblandning i massavrättningar 1988 och den pågående kampanjen för rättvisa.
Svensk- och exiliranierna har också uttryckt sitt stöd för iranska motståndsrörelsen och oppositionen, Folkets mojahedin (PMOI/MEK), vars medlemmar utgör en majoritet av offren.
De har också uppmanat Sverige och EU att agera vid FN för en internationell utredning av dessa utomrättsliga avrättningarna med mål att lagföra de ansvariga däribland regimens ledare och Raisi i en internationell domstol.
Kampanj för rättvisa får ökat internationellt stöd och erkännande
NCRI har under de senaste åren varit ledande i att föra fram den folkliga kampanjen för rättvisa. Flera FN-tjänstemän, juridiska experter, advokater samt parlamentariker världen över har ställt stig bakom kravet att utreda massavrättningarna 1988 och att utkräva de ansvariga på ansvar.
FN:s särskilde Iranrapportör är den senaste i raden av dessa människorättsexperter. I sin senaste rapport till FN:s MR-råd som kom ut i januari uppmanar Javaid Rehman det internationella samfundet att mana till och inrätta en internationell utredning av 1988 års massaker och andra MR-brott i Iran. Han har tidigare sagt att Raisis inblandning i massavrättningarna 1988 är alarmerande och måste utredas.
Massavrättningarna 1988 var också i fokus under en debatt i Europaparlamentet om dödsstraff i Iran igår. Flera EP-ledamöter från olika grupper och länder nämnde massakern i sina anföranden. De ställde sig dessutom bakom kraven på att utreda och lagföra regimens ledare, inte minst Raisi.
Den 27 januari rapporterade FFFI att över 460 framstående människorättsexperter, tidigare FN-domare och åklagare har i ett öppet brev till MR-rådet uppmanat FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet att utreda 1988 års massaker på 30,000 politiska fångar i Iran.