En grupp överlevare och anhöriga till offren för 1988 års massaker i Iran har lämnat in en anmälan mot iranska regimens president Ebrahim Raisi hos polisen i Storbritannien.
Gruppen begär också formellt att den skotska polisen arresterar regimens president för brott mot mänskligheten om han deltar i klimattoppmötet COP26 i Glasgow i November.
Rapporter från Teheran tyder på att president Raisi , 60, som tillträdde i augusti, överväger att göra klimatkonferensen till sitt första besök utomlands. President Biden och påven ska också delta i konferensen.
Gruppen ber dessutom polisen i Skottland att utreda Raisi för folkmord och brott mot mänskligheten under Storbritanniens lag om universell jurisdiktion.
Raisis inblandning i massaker på 30,000 politiska fångar i Iran under sommaren 1988 är väldokumenterad och rapporterade av bland andra Amnesty International.
Naomi McAuliffe, Amnestys programdirektör i Skottland bekräftar just detta för The Times på fredagen.
Raisi var medlem i en dödskommission ansvarig för påtvingade försvinnanden och utomrättsliga avrättningar av tusentals politiska fångar, framhåller McAuliffe.
Straffansvar för internationella brott
”Vi uppmanar till handling under universell jurisdiktion och har lämnat in ett klagomål undertecknade av fem offer och anhöriga till offer som var utsatta för tortyr, människorättsbrott och i några fall utomrättsliga avrättningar av Raisi eller under hans befäl”, säger Struan Stevenson, tidigare Europaparlamentariker från Skottland, till brittiska The Times på fredagen.
Det juridiska begreppet universell jurisdiktion innebär att människorättsförbrytare kan åtalas i vilket land som helst oavsett nationalitet och var de begått brotten.
Den brittiska regeringen använde använde principen senaste för att gripa Chiles diktator, Augusto Pinochet. Den svenska åklagarmyndigheten gjorde det samma när den grå och åtalade Hamid Nouri för delaktighet i massakern av 30000 politiska fångar i sommaren 1988.
FFFI stödjer alla åtgärder som utkräver Raisi på ansvar och uppmanar människorättsorganisationer att agera mot Raisis deltagande i COP26-konferensen.
Internationella konferens är ingen plats för bödlar. FFFI uppmanar regeringen att markera och bojkotta konferensen i fall Raisi deltar och uppmanar arrangörerna att stoppa Raisi.