En folkomröstning i Schweiz visar att invånarna vill förbjuda burka och niqab på allmänna platser.
Där med kommer Schweiz att följa Frankrike, Belgien och Österrike.
Drygt 51% av de schweiziska väljarna röstade för initiativet att förbjuda människor att helt täcka ansiktet på gatan, i butiker och restauranger.
”Religiösa slöjor som burka eller niqab är symboler för förtryck av kvinnor och lämpar sig inte för vårt samhälle”. Det förklarar den schweiziska regeringen i ett videoklipp på sin webbplats i argument som används till försvar för ett förbud.
Förslaget till förbud var framlagd av extremhögern. Det var samma gruppering som 2009 arbetade för ett förbud mot nya minareter.
Förbudet gäller personer som rör sig på gator, i affärer och i restauranger. Det blir inte heller tillåtet att täcka ansiktet i samband med demonstrationer på gatorna. Men det är fortfarande tillåten att bära heltäckande slöjor på platser där man ber och vid traditionella festligheter.
Ansiktsskydd som bärs av hälso- och säkerhetsskäl är också undantagna från förbudet. Det innebär att ansiktsmasker som bärs på grund av Covid-19-pandemin inte påverkas av den nya lagen.
Muslimska grupper kritiserar förbudet
Muslimska grupper kritiserar förbudet. ”Det här är helt klart en attack mot det muslimska samfundet i Schweiz. Det som syftar till här är att stigmatisera och marginalisera muslimer ännu mer”, säger Ines Al Shikh, en medlem av Les Foulards Violets , ett muslimsk feministkollektiv.
”Denna symboliska politik riktar sig mot kvinnliga och manliga muslimer”, sade Schweiziska federationen för islamiska paraplyorganisationer i ett uttalande. ”Men det skadar också hela Schweiz, som har undergrävt sina egna värderingar genom att acceptera initiativet.”
En allians av hotellägare och turistproffs från regionerna Bern och Genève motsatte sig också förbudet på grundval av att det skulle minska antalet besökare från arabiska länder.
Initiativet lanserad i 2016
Egerkingen-kommittén ligger bakom folkomröstningen och lanserade initiativet i 2016. Det är samma föreningen som framgångsrikt pressade på för en omröstning för att förbjuda byggandet av nya minareter 2009, och som har länkar till det populistiska högerflyktiga schweiziska folkpartiet.
Muslimer utgör fem procent av Schweiz befolkning på 8,6 miljoner människor. Många muslimer har rötter i Turkiet, Bosnien och Kosovo.
Frankrike införde 2011 totalt slöjförbud på allmänna platser medan bland annat Danmark, Österrike, Nederländerna, Belgien och Bulgarien har helt eller delvis förbjudit täckande av ansiktet på allmänna platser.
Heltäckande klädsel såsom burka och niqab är inte en religiös symbol. Det är ett uttryck för kvinnoförtryck.
För att slå vakt om svensk jämställdhet behöver vi liksom Schowiz, Frankrike, Belgien och Österrike ta ett nationellt beslut om att förbjuda heltäckande klädsel på offentliga platser.
- Burka täcker hela kroppen och ansiktet. Niqab är en ogenomskinlig slöja som bärs framför ansiktet och som lämnar ögonen synliga.