Iranska regimens utrikesminister Javad Zarif gjorde ett överraskande besök i franska staden Biarritz på söndagen där ledare för G7-länderna är samlade för G7-mötet.
“President Macron tog beslutet att bjuda in Zarif efter G7-ledarnas middag på lördagskvällen”, rapporterar TT och hänvisar till en källa inom hans stab.
Zarif samtalade med den franske presidenten samt Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian vid sidan av G7-mötet.
Vita huset kände inte till Zarifs besök på förhand. USA:s president Donald Trump togs på sängen av inbjudan till Zarif, enligt amerikanska Washington Post.
Den amerikanska administrationen är väldigt irriterad över det franska initiativet, enligt rapporter i amerikanska medier. Amerikanska tjänstemän har dessutom kritiserat fransmännen för att föra samtal med Teheranregimen.
“Jag har inga kommentarer”, sade president Trump till reportrar.
President Trump sade på söndagen att han inte hade diskuterat en gemensam hållning mot Iran. Franska tjänstemän insisterade dock att G7-ledarna var eniga om Iran efter samtal på lördagskvällen.
“Vi hade en diskussion i går om Iran och det ledde till att vi kunde etablera två gemensamma linjer: Ingen G7-medlem vill att Iran har kärnvapen och alla medlemmar i G7 vill ha stabilitet och fred i regionen”, rapporterar TT genom att citera den franske presidenten Macron.
“Macron understryker att han inte har något formellt mandat från G7-länderna vad gäller samtal med Teheran”, tillägger TT i sin rapportering.
“Jag har inte diskuterat det [Iran]”, sade presindet Trump. ”Vi kommer att ha vår egen hållning, men jag kan inte hindra människor från att prata. Om de vill prata kan de prata”, tillade han beträffande de pågående samtalen mellan Frankrike och Teheranregimen.
President Trump har tidigare kritiserat EU för att endast vara intresserad av att tjäna pengar. Han betonade att USA kommer att agera på egen hand för att bemöta iranska regimens destabiliserande aktiviteter och terrorism.
Zarif var på en rundresa i Norden i förra veckan där han möttes av stora protester från exiliranier i Sverige, Norge och Finland.