Två fartyg som ägs av företag i Norge och Singapore har utsatts för en misstänkt attack i Omanbukten nära Hormuzsundet på torsdagsmorgonen.
Det kommer motstridiga uppgifter om det norska fartyget. Iranska regimens nyhetsbyrå IRNA hävdar nu att Front Altair ha sjunkit men det Bermuda-baserade rederiet Frontline säger dock att Front Altair inte alls har sjunkit, rapporterar Reuters.
Inga oberoende källor kan bekräfta eller verifiera, annat än med foton från när Front Altair brinner.
Ett av de involverade fartygen, Front Altair, ett norskägt tankfartyg som chartrades av Taiwans statliga CPC Corp, VD för CPC: s petrokemiska division.
Det andra skeppet, ”Kokuka Courageous”, är registrerat i Panama.
Det norska fartyget transporterade 75.000 ton nafta, ett petrokemiskt råmaterial, ”när det misstänktes vara slagen av en torped”, skriver Reuters
Omständigheterna kring vad som inträffat är fortfarande oklara. Men 23 besättningsmän ska ha evakuerats, varav en ska vara lindrigt skadad. Besättningsmännen i huvudsak kommer från Ryssland, Georgien och Filippinerna, uppger Norska VG.
Det finns även motstridig uppgifter om besättningen. Den iranska nyhetsbyrån IRNA rapporterar att Irans kustbevakning har räddat 44 personer från de två fartygen.
Front Altairs besättning inte räddades av Irans sjöräddning, utan av fartyget Hyundai Dubai.
M.T Front Altair has been abandoned and its all crew has been safely picked up by nearest vessel Hyundai Dubai.
— Maya Al Amri/قابوس (@maya_alamri2) 13 juni 2019
Master of Hyundai Dubai reported cause of fire on Front Altair as surface attack.
Front Altair is a loaded tanker on fire and adrift about 18 NM off our position. pic.twitter.com/QNuSbQF95b
Incidenten inträffar knappa månaden efter att fyra oljetankrar saboterades i regionen, något som höjt konfliktnivån mellan Iran och USA.
Hittills har ingen pekat ut någon misstänkt för attackerna.
Iranska regimens UD kallar händelserna för ”extremt” suspekta och påpekar att de inträffade samtidigt som Japans premiärminister Shinzo Abe höll samtal med Irans högsta ledare Ali Khamenei.
Abe befinner sig i Iran på en medlingsresa för att försöka minska spänningarna mellan Iran och USA.
Den sannolikaste förklaringen är att händelserna är kopplade till de ökade spänningarna mellan de regionala stormakterna Iran och Saudiarabien.
Spänningarna har trappats upp under våren. En av huvudorsakerna är konflikten i Jemen. Saudiarabien leder en koalition som krigar mot houthirebellerna i Jemen. Rebellerna får i sin tur stöd från Iran