Iranska regimen kallade upp den svenska ambassadören i Teheran för att protestera mot beslutet att bevilja den dödsdömde KI-forskaren, Ahmadreza Djalali, svenskt medborgarskap.
Det rapporterar brittiska Reuters och andra internationella medier igår med hänvisning till regimens utrikesdepartement.
Regimens statliga nyhetsbyrå IRNA rapporterade att den svenska ambassadören i Teheran hade kallats upp i protest på måndagen genom att citera Bahram Qasemi, talesman för regimens UD.
”Under mötet framförde Islamiska republiken av Iran sin starka protest mot den svenska regeringens agerande att bevilja medborgarskap till en Mossad agent som har erkänt delaktighet i mord på iranska forskare”, tillade Qasemi.
Djalali är iransk medborgare men hade permanent uppehållstillstånd i Sverige. Han greps i Iran i 2016 anklagad för spioneri för Israel och den israeliska underrättelsetjänsten Mossad.
Den femte februari i år fastställde iranska regimens så kallade rättsväsende dödsdomen mot KI-forskaren, vilket FFFI rapporterade om då med hänvisning till hans advokat Zouhaier Chichaoui.
Sverige protesterade mot dödsdomen genom att kalla upp iranska regimens ambassadör i Stockholm till UD.
”Vi har varit i regelbunden kontakt med iranska representanter, begärt få möta Djalali och presenterat Sveriges syn på dödsstraff, som vi fördömer i alla dess former. Vårt krav är att dödsstraff inte verkställs”, sade en svensk talesman till Reuters.
Qasemi sade att iranska regimen betraktar Sveriges agerande som ”tvivelaktigt och fientligt”. Teheran ”kan inte acceptera fångens utländska medborgarskap … Han är fortfarande en iranier”, tillade han enligt Reuters på tisdagen.
EU-parlamentarikern Lars Adaktusson (KD) har nyligen pratat i telefon med Djalali. Den kristdemokratiska EU-parlamentarikern var på besök i Iran tillsammans med en EU-delegation när Djalali ringde honom från fängelset, rapporterar Sveriges Radio.
Adaktusson säger till Sveriges Radio att Djalali mår väldigt dåligt.