Iranier i Sverige, Mänskliga Rättigheter

Kvinna i Iran gripen för kontakt med regimkritisk bror i Sverige

Iranska regimens så kallade rättsväsende har enligt uppgifter till FFFI dömt en kvinna till ett års fängelse för att hon hade telefonkontakt med sina anhöriga i Sverige som är aktiva regimkritiker och sympatisörer av iranska oppositionsgruppen, Folkets mojahedin  (PMOI).
 
Freshte Arghavani, 52 år, arresterades den 10 agusti 2016 och dömdes till fyra års fängelse för kontakter med sin regimkritiska bror i Sverige. En appellationsdomstol sänkte senare straffet till ett års fängelse, enligt uppgifter.
 
Flerbarnsmamman, Freshte, arresterades  under 1989 och 2009 för liknande anklagelser. Hon satt då frihetsberövad i flera månader utan att bli dömd för något brott.
 
”Hennes brott är att hon är min syster helt enkelt”, säger Ali Doustkam, som bott i Sverige efter att ha fått asyl för 25 år sedan, till FFFI.
Ali framhåller att han har varit politiskt aktiv mot prästerskapets regim under alla sina år i Sverige och stött en demokratisk förändring i Iran.
 
”Jag deltar idag aktivt i olika kampanjer och organiserar protester mot regimen för att uppmärksamma förtrycket i Iran. Iranska myndigheter känner till detta mycket väl och min syster i Iran får nu betala priset”, säger han.
 
”Regimen har försökt tvinga mig till att ta ställning mot Irans mest aktiva oppositionsgruppen, Folkets mojahedin  (PMOI). Min familj i Iran hotas och trakasseras ständigt av regimens säkerhets- och underrättelseagenter för att de ska övertala mig till att ta avstånd från och baktala PMOI”, berättar Ali vidare för FFFI.
 
”Detta är regimens taktik för att tvinga folk på knä och hota dem till att överge sina regimkritiska aktiviteter och sluta stödja den organiserade oppsitionen för ett demokratiskt och sekulärt Iran”, tillägger han.
”Hotet mot mig är inte bara riktade mot mina anhöriga i Iran. Jag har själv vid flera tillfällen blivit hotad av regimens hantlangare i Sverige”, säger Ali, som idag bor i Göteborg.
 
Han kräver nu att den svenska regeringen ska hjälpa honom genom att agera för att hans godtyckligt frihetsberövade syster ska friges omedelbart och att regimen lämnar hans anhöriga i fred.
 
Han uppmanar även människorättsorganisationer att uppmärksamma hans systers fall med krav på hennes frigivning.
 
Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) stöder Alis krav till regeringen och uppmanar UD att vidta lämpliga åtgärder för hans syster, Freshtes omedelbara frigivning.
Vi kräver dessutom att UD kallar upp regimens ambassadör för att protestera mot förföljelse och trakasserier av svensk- och exiliraniers anhöriga i Iran.
Ali Doustkam är tyvärr inte ensam om sitt öde. Många svensk-iranier, i synnerhet de som är kritiska till och politiskt aktiva mot regimen, befinner sig idag i liknande situationer.
 
Regeringens öronbedövande tystnad inför iranska regimens hot mot svensk- och exiliranier är inte längre acceptabelt och bör brytas.