Norges tidigare premiärminister hölls kvar på Washingtons Dulles internationella flygplats i tisdags och förhördes om sin tidigare resa till Iran i 2014, berättade diplomaten för reportrar.
Kjell Magne Bondevik sade att han stoppades från att komma in i USA på tisdagseftermiddagen efter att tulltjänstemän uppmärksammat ett stämpel från Iran i hans pass. Han fick order att vänta i 40 minuter och förhördes i detalj i ytterligare 20 minuter om sin Iranresa innan han fick komma in i landet.
Han fick spendera tiden i ett rum tillsamman med andra resenärer som skulle granskas ytterligare till följd av president Trumps nya verkställande order om att stoppa alla inrikesvisum från sju länder, däribland Iran, för 90 dagar.
Bondevik hävdade att han besökte Iran för att ”tala vid en konferens om mänskliga rättigheter på uppdrag av [organisationen] Oslo Center”.
Bondevik stoppades trots att passet visade att han vara tidigare premiärminister i Norge, en av USA:s främsta allierade, rapporterar brittiska Guardian bland flera andra internationella medier.
”Naturligtvis förstår jag rädslan för att låta terrorister komma in i landet”, sade Norges tidigare premiärminister.
”Det borde räcka när de upptäckte att jag har ett diplomatpass, [att jag är en] tidigare premiärminister. Det borde vara tillräckligt för att de ska förstå att jag inte utgör något problem eller hot mot detta land och [att de borde] släppa mig omedelbart, men de gjorde inte”, tillade han besviken.
”Jag blev förvånad, och provocerad”, säger Bondevik. ”Vad innebär det för USA:s ryckte om detta inte händer bara mig utan även andra internationella ledare?”, sade han till internationella medier.
USA:s tidigare president Barack Obama undertecknade i december 2015 ett lagförslag som stramade åt reglerna för visumfrihet som USA hade med 38 olika länder.
Enligt den nya lagen, som började gälla från mars 2016, ska personer som besökt Irak, Syrien, Iran eller Sudan under de senaste fem åren inte omfattas av visumfrihet.
Krav på visum införs även för individer som har dubbelt medborgarskap i något av de fyra länderna, även om de inte rest till sina tidigare hemländer.