Under februari kommer Sveriges statsminister Stefan Löfven tillsammans med en rad delegationer för affärsmän att åka till Iran.
Enligt Margot Wallström är mänskliga rättigheter ett av de viktigaste principerna och något som kommer stå i fokus för resan till Iran. Bara under januari har flera avrättningar verkställts i Iran. Enligt människorättorganisationer är Iran ett av världens värsta länder där mänskliga rättigheter kränkts. Generalförsamlingens människorättskommitté uttryckte djup oro över allvarliga restriktioner i yttrandefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet i Iran och fördömde Iran för 63:e gången.
Amnesty International fördömer den iranska regimens användning av grymma och omänskliga straff under det senaste året. Enligt Amnesty fick en journalist motta 40 piskrapp den 5 Januari iår.
Myndigheternas systematiska användning av straff såsom spöstraff och amputationer genom hela 2016 visar ett omänskligt rättssystem som legaliserar brutalitet. Enligt FNs avrättades fem ungdomar under 2016 och 78 står i kö för avrättning.
Under den sittande presidenten Hassan Rouhanis tid har minst 2500 personer blivit avrättade. 80 procent av Irans befolkning lever idag under den fattigdomsgräns som regimen själv definierat.
En miljon missbrukare med ekonomiska problem är tvungna att sälja bort sina nyfödda barn för att kunna köpa mat.
De lättande sanktionerna mot Iran har gjort att pengarna som flödat in till regimen användes till konflikterna i Syrien, Jemen, Irak och till Hizbollah i Libanan och ingenting till Iranska folket.
Det är beklagligt att Stefan Löfven kommer åka till Iran med sin delegations under sådana mänskliga övertramp som råder i landet. Enligt Margot Wallström kommer mänskliga rättigheter att tas upp. Under riksdagens debatt om Iran-resan tog Fredrik Malm upp att bakom stängda dörrar hjälper det inte att kritisera mänskliga rättigheter. Tvärtom behövs praktiska åtgärder av den svenska regeringen. En del av kranbilarna som används för att hänga fångar i Iran är tillverkade i Sverige.