Förhandlingar mellan Iran och de fem permanenta medlemsstaterna i FN:s säkerhetsråd, plus Tyskland, utmynnade i att iranska regimen i juli 2015 gick med på att begränsa sitt kärnteknikprogram i utbyte mot att de internationella sanktionerna mot landet hävdes.
Men situationen för mänskliga rättigheter i Iran är fortsatt allvarligt trots kärnteknikavtalet. Enligt senaste rapporten från Amnesty International om situationen för de mänskliga rätterna i Iran, den 24 feb. 2016, inskränkte myndigheterna kraftigt yttrandefriheten, föreningsfriheten och mötesfriheten.
Regimens olika säkerhetsorgan grep och fängslade journalister, människorättsförsvarare, fackligt aktiva och andra oliktänkande på vaga och alltför generella anklagelser däribland ”brott mot den nationella säkerheten”, ”krigföring mot gud”, ”sprida propaganda mot systemet” och ”förolämpning av den högsta andlige ledaren”. I många fall har de frihetsberövade dömts till långa fängelsestraff eller döden för dessa godtyckliga anklagelser.
Tortyr och andra former av misshandel av fångar var fortsatt vanligt och kunde utföras utan risk för efterräkningar; förhållandena i fängelserna var svåra. Bristfälliga rättegångar fortsatte att hållas, i vissa fall med dödsdomar som resultat.
Kvinnor och medlemmar av etniska och religiösa minoriteter utsattes för omfattande diskriminering, både i lagstiftningen och i praktiken. Myndigheterna verkställde grymma bestraffningar, som berövande av synen, stympning och spöstraff. Domstolar avkunnade dödsdomar för en rad olika brott; många fångar, däribland minst fyra ungdomsbrottslingar, avrättades.
Iran bland världens värsta fiender mot pressfriheten
Iran under prästerskapet är bland världens värsta fiender mot fri press och oberoende media. Landet hamnar på 169:e plats av totalt 180 länder när Reportrar utan gränser publicerade sitt index över pressfriheten i världen för 2016.
Iran bland världens största fängelser för kvinnliga journalister
Iran under prästerskapets styre är världens största fängelse för kvinnliga journalister, sade Reportrar utan gränser, en ideell organisation som arbetar med press- och yttrandefrihetsfrågor, i ett uttalande i förra veckan.
Amnesty: 60 % av alla avrättningar i Iran
Iran avrättade minst 977 personer under 2015 vilket motsvara 60 % av alla avrättningar i världen. Detta är också den högsta siffran under senaste två decennierna, enligt FN:s särskilde rapportör för Iran, Dr Ahmed Shaheed.
Iran avrättar flest individer per capita i världen och är bland få länder i världen som fortfarande avrättar minderåriga.
Över 2700 avrättningar har verkställts i Iran sedan det av västvärlden så kallad moderata presidenten Hassan Rohani kom till makten 2003. Minst 350 personer har avrättats i landet hittills i år.
Den nya ”moderata” presidenten, Hassan Rohani, har gett sitt samtycke till den senaste tidens ökade avrättningar i landet och försvarat regimens omänskliga avrättningsmetoder.
Han beskrev hängningsstraff verkställda med lyftkran som ”guds budord” och sade att ”dessa [avrättningar] är antingen guds budord eller en lag, antagen av parlamentet som tillhör folket, och vi [regeringen] bara verkställer dessa”.
Terrorism
Iranska regimen är den verkliga källan till instabilitet i regionen. Iran använder sig av två strategier för att tvinga sin hegemoni på regionens länder. Prästerskapet har idag ett finger i flera etniska och religiösa konflikter i arabländer.
Irak: Irakiska politiker, diplomater och Irakexperter har erkänt att det är Qassem Soleymani, befälhavare för regimens terror organisation, Quds-styrkan, som är den verkliga beslutsfattaren i Irak.
Syrien: Teherans mest strategiska stridsfront i regionen enligt regimens egen utsago. Prästerskapet har utnyttjat en effektiv strategi baserad på sekterism i syfta att dela landet i sin strävan att hålla diktatorn Bashar al-Assad kvar vid makten. Basij-styrkan, revolutionsgardets civila enhet, har också startat en propagandakampanj över hela landet riktade mot barn i syfte att rekrytera barnsoldater som ska kriga för Assadregimen i Syrien och shiitiska milisgrupper i Irak.
Mellanöstern: EU har sedan 2013 betraktat Hizbollahs militära gren som en terroristorganisation. Iranska regimen skapade Hizbollah sedan den usurperade makten i Iran i 1979 och har gett finansiellt och militärt stöd till denna terroristgrupp sedan dess. Hizbollahs ledare, i sin tur, har lovat gruppens lojalitet mot Irans högsta andlige ledare Khamenei.
Islamiska konferensen anklagar Iran för stöd till terrorism
Samarbetsorganisationen Islamiska konferensen (OIC) kritiserade Iran nyligen och anklagade regimen för inblandning i regionala staters inre angelägenheter däribland i Syrien och Jemen.