Under förra året hängdes 753 personer i Iran, och enligt FN ökar antalet avrättningar för varje år. På söndagen avslutas utställningen i Borås om regimens övergrepp.
Protester i Borås mot dödsstraff i Iran – P4 Sjuhärad | Sveriges Radio
Med anleding av den internationella dagen mot dödsstraff den 10:e oktober har Morteza Sadeghi haft en utställning på Kulturhuset i Borås. Utställningen rör mänskliga rättigheter i landet.
– Sedan regimen i Iran upprättades 1979 har över 120 000 människor avrättats på grund av att de varit oliktänkande, berättar Morteza Sadeghi.
Han har själv bott i Iran många år och sett grymheterna med egna ögon. Bilderna som han visar upp har han inte tagit själv utan fått skickat till sig på olika sätt. Många av bilderna kommer bland annat från iranska medier som ofta visar bilder på de avrättade i teve och tidningar.
Bilderna visar hur människor förnedras av poliser genom att tvingas bära ett föremål runt halsen som närmast kan beskrivas som en vattenkvarn. Den sortens kanna används på toaletter och blir en symbol förknippad med smuts och orenhet. Det finns även många bilder på människors sista tid i livet precis innan de hängs men också många bilder på personer som hänger livlösa i rep från stora byggkranar.
– De avrättar oliktänkande och människor som inte erkänner regimen som guds parti. Avrättningarna sker ofta offentligt för att avskräcka människor från att göra uppror, säger Morteza Sadeghi.
Flera menar att Irans president Hassan Rouhani är en reformist som lyckats tina upp relationerna mellan landet och västvärlden. Framförallt genom det uppmärksammade kärnenergiavtalet med USA. Men Morteza Sadeghi menar att de lättade sanktionerna istället tillåter presidenten att fortsätta avrätta motståndare.
– Irans regim har fördömts flera gånger av världens ledare i FN men i och med de nya avtalen med landet så ger omvärlden grönt ljus till dem att fortsätta, säger Morteza Sadeghi.
Protester i Borås mot dödsstraff i Iran – P4 Sjuhärad | Sveriges Radio