Iranska regimens högsta andlige ledare Ali Khamenei insisterade på onsdagen att Teherans atomprogram skulle fortsätta oavsett de pågående förhandlingarna med världens sex stormakter.
”Alla bör veta att Irans verksamhet inom kärnteknisk forskning och utveckling liksom dess nukleära framgångar kommer aldrig att stoppas trots de fortsatta förhandlingarna”, sade Khamenei på onsdagen.
Khameneis uttalande kom samtidigt som förhandlingarna mellan iranska regimens och den så kallade P5+1-gruppens förhandlare i Wien gick in på sin andra dag. Målet är att hamra ut en slutlig permanent uppgörelse över Teheranregimens misstänkta kärnteknikprogram innan tidsfristen den 20 juli då ett interimsavtal mellan parterna löper ut.
Teheran har gått med på samtal för att ”bryta stormakternas arroganta fientliga inställning mot Iran” men ”förhandlingar bör fortsätta”, sade Khamenei i sitt tal som finns publicerade på hans hemsida.
Khamenei tillade att landets förbindelser med Internationella atomenergiorganet (IAEA) bör vara ”konventionellt och inget extra”.
Khamenei, som har den yttersta makten och som är Irans högsta beslutsfattare under prästerskapets konstitution, betonade återigen att ”Iran inte försöker skaffa sig kärnvapen”.
Samtalen i Wien är den tredje rundan av förhandlingar sedan parterna kom överens om en tillfällig överenskommelse i november förra året där iranska regimen gick med på att frysa delar av sitt kärnteknikprogram i utbyte mot begränsade lättnader från internationella sanktioner.
Den preliminära överenskommelse som trädde i kraft i januari i år löper ut den 20 juli, ett datum då båda sidor hoppas kunna komma överens om och presentera ett permanent avtal.
Javad Zarif, regimens utrikesminister sade på onsdagen att ”vi har kommit överens om ungefär 50 till 60 procent av utkastet (till det slutliga avtalet) … men det återstår fortfarande flera frågor som är mycket viktiga”, rapporterade Reuters från Wien.
Khamenei har tidigare sagt att de kärntekniska samtalen med världsmakterna skulle inte ”leda någonstans” men att han inte motsätter sig dessa förhandlingar.
Båda sidor hoppas kunna börja arbeta på ett förslag till avtal vid nästa förhandlingsrunda i maj, enligt uttalanden till internationella medier från anonyma tjänstemän med insyn i förhandlingarna.