Uppemot 200 exil- och svensk-iranier deltog i FFFI:s demonstration på torsdagen på Mynttorget i Stockholm för att protestera mot utrikesminister Carl Bildts planerade Iran besök i början av nästa vecka. Deltagarna krävde att utrikesministern skjuter upp sin resa på obestämd tid med anledning av den förvärrade situationen för mänskliga rättigheter i landet med ett dramatiskt ökning av antalet avrättningar under senaste månaderna. Flera från media bland dem TT (Bildt försvarar Iranresa), Svd, och DN var också på plats för att göra reportage.
FN:s särskilda rapportör för mänskliga rättigheter i Iran rapporterade nyligen om den alarmerande situationen för mänskliga rättigheter i landet och uttrycket oro för det ökade antalet avrättningar under de senaste månaderna. Antalet registrerade avrättningar i Iran uppgick till minst 660 stycken under 2013. Uppemot två tredjedelar av dessa avrättningar, många genom hängningar på offentlig plats, har verkställts sedan prästerskapets nya president Hassan Rohanis tillträde. Enbart under januari 2014 har 50 personer avrättats enligt uppgifter från Amnesty och iranska människorättsorganisationer.
Ett samhälle med yttrande-, informations-, mötes-, demonstrations-, förenings- och religionsfrihet förblir en dröm för miljoner iranier vilka tvingas leva under prästerskapets envälde. Det är ingen hemlighet att vanliga medborgare i Iran hindras från att ha fri tillgång till internet samtidigt som oberoende fri media inte tillåts existera. Sociala medier som Facebook och Twitter är fortfarande blockerade och förbjudna för vanliga medborgare att använda. Med Rohani som president har det inhemska förtrycket intensifierats och situationen för mänskliga rättigheter förvärrats ytterligare i Iran. Prästerskapets envälde är trots den kärntekniska interimsöverenskommelsen världens främsta statliga sponsor av terrorism och fortsätter att stödja Assad-regimen diplomatiskt, militärt och ekonomiskt i dess mördande av sin egen befolkning.
FFFI:s vice ordförande Mojtaba Ghotbi betonade under en intervju med SR:s persiskspråkiga nyhetsprogram Pejvak att Carl Bildts resa kommer väldigt olägligt bland annat med anledning av den förvärrade situationen för mänskliga rättigheter i Iran, hör hela intervjun (på persiska).
”Innan Carl Bildt reser till Iran borde man sätta upp villkor att regimen i Iran ska släppa alla politiska fångar, sluta med avrättningarna, men också terrorismen utomlands”, tillade Mojtaba Ghotbi, i kommentarer till SR.
Deltagarna menade att ingenting har förändrats i Iran bara för att iranska regimen accepterade en kärnteknisk interimsöverenskommelse med världsmakterna. De betonade att trycket från interna maktkamper mellan regimens olika fraktioner, internationella sanktioner och Iranska nationella motståndsrådets avslöjanden om regimens hemliga kärnteknikprogram tvingade prästerskapet att acceptera en tillfällig överenskommelse.
Därför kommer utrikesminister Carl Bildt besök i Iran i ett väldigt olämpligt läge och sänder fel signaler till prästerskapets ledare som håller sig kvar vid makten genom hänsynslös repression.
Deltagarna krävde att UD villkorar en förbättring av Sveriges förbindelser med Iran med respekt för iranska folkets fundamentala fri- och rättigheter vilket bör omfatta rätten att bedriva politisk opposition och starta oberoende kvinno- och medborgarrättsorganisationer, en frigivning av samtliga politiska fångar och människorättsaktivister samt ett totalt stopp för användning av avrättningar och tortyr.
Deltagarna underströk att utan dessa krav från Sverige kommer Carl Bildts planerade besök att bli ett propaganda seger för prästerskapets ledare vilka har många oskyldigas blod på sina händer. Ett ovillkorat besöket legitimerar även de brutala ledarna som iranska folkets rättmätiga representanter istället för deras förtryckare. Men utrikesminister Carl Bildt försvarade på torsdagen sitt besök och sade till TT att ”jag tror inte att det blir bättre i Iran för att man inte talar med dem och för att man inte åker dit.”
Bodil Ceballos, riksdagsledamot från Miljöpartiet har i en skriftlig fråga till utrikesminister Carl Bildt (M) på torsdagen undrat ”på vilket sätt avser ministern att lyfta frågan om dödsstraff och mänskliga rättigheter med den iranska utrikesministern?”
Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) skickade på onsdagen ett antal frågor till UD via e-post beträffande utrikesminister Carl Bildts kommande Iranbesök men har fortfarande inte fått något svar.