Världens sex stormakter och Iran har avbrutit sina förhandlingar på expertnivå kring genomförandet av interimsöverenskommelsen till efter julhelgen, sade en taleskvinna för EU:s utrikespolitiske chef Catherine Ashton på söndagen.
Experter från den så-kallade P5+1-gruppen, USA, Ryssland, Kina, Frankrike, Storbritannien och Tyskland samt iranska regimen träffades i Genève i veckan och höll möten mellan torsdagen och söndagen för att lösa de praktiska detaljerna kring genomförandet av senaste interimsöverenskommelsen mellan parterna. Denna överenskommelse ålägger Teheranregimen att avbryta de mest känsliga delarna av sitt kärntekniska arbete i utbyte mot begränsade sanktionslättnader från västvärlden.
Förhandlingarna på expertnivå handlar om att lösa de många tekniska aspekterna av interimsöverenskommelsen från den 24 november i år samt bestämma när den ska börja gälla.
En svår nöt att knäcka tycks vara hur mycket förhandsinformation som västerländska regeringar kommer att få för att de ska kunna verifiera om Iran upprätthåller sin del av överenskommelsen innan de häver några sanktioner, rapporterar Reuters.
Taleskvinnan för Catherine Ashton, som på uppdrag av P5+1-gruppen ser över förhandlingarna med Iran, kommenterade inte vilka framsteg som parterna hade gjort, om än några, under fyra dagar av förhandlingar i Genève.
”Det blir en paus i de tekniska samtalen över jul”, sade Ashtons taleskvinna Maja Kocijancic till Reuters och tillade ”vi förväntar oss att de tekniska samtalen kommer att återupptas före nyår.”
EU:s utrikespolitiske chef Catherine Ashton talade med iranska regimens utrikesminister Mohammad Javad Zarif på söndagen för att diskutera samtalen, sade hon.
Iranska revolutionsgardets nyhetsbyrå Fars citerade dock Zarif på söndagen med att säga att samtalen med världsmakterna kring genomförandet av interimsöverenskommelsen om Irans kärnteknikprogram gör ”långsamma framsteg”.
Fyra dagars förhandlingarna i Genève i förra veckan var den andra omgången av samtal mellan kärnteknikexperter och sanktionsspecialister från de sju länderna samt EU för att ta fram en tidsplan för genomförandet av interimsöverenskommelsen.
Diplomater säger till Reuters att förhandlingarna är svåra men att det finns en politisk vilja på båda sidor att finna en lösning. Trots detta har parterna inte kunna redovisa några framsteg när det gäller hur och när interimsöverenskommelsen ska börja genomföras.
USA:s president Barack Obama sade i veckan att han kommer att lägga in sitt veto om amerikanska kongressen antar ett nytt lagförslag om hårdare sanktioner mot Iran. Över 20 demokratiska och republikanska senatorer i kongressen stöder nu ett nytt lagförslag om nya hårdare sanktioner mot Iran trots Vita husets intensiva påtryckningar under den senaste månaden för att stoppa nya straffåtgärder mot iranska regimen. Det nya lagförslaget ska enligt uppgifter komma upp för en omröstning i slutet på januari nästa år.