Iranska regimens telekommunikationsminister, Mahmoud Vaezi, avfärdade på måndagen alla officiella planer på att legalisera Facebook och Twitter trots att prästerskapets nya president, Hassan Rohani lovat lätta på internetcensur, rapporterade iranska regimens nyhetsbyrå, ISNA.
”Det är inte meningen att häva förbudet mot nätverk som Facebook och Twitter”, sade Vaezi.
Iranska regimen blockerar sin egen befolknings tillgång till Twitter, Facebook, YouTube och många andra webbplatser, inklusive bloggar, hemsidor som tillhör iranska oppositionen och regimkritiker samt sidor med pornografiskt innehåll. Den omfattande censuren är ett försök att hindra iranska folket från att få tillgång till information och nyheter som prästerskapets myndigheter uppfattar som skadliga för den Islamiska republiken och är rädda för att ska undergräva deras grep om makten.
Prästerskapets myndigheter erbjuder vissa privata eller statliga företag tillgång till ett ”nationellt VPN (Virtuellt privat nätverk)”, vilket ger dem tillgång till det globala internet.
Trots förbudet mot de populära sociala medierna i Iran finns det flera Facebook- och Twitter-konton som sägs tillhöra iranska regimens ministrar och president.
När Vaezi tillfrågades om dessa tjänstemän, svarade han enkelt, ”ni borde fråga dem”.
Det ryktas om att iranska regimens högsta andlige ledare Ali Khamenei har både en Facebook-sida och ett Twitter-konto.
Det finns också ett Twitter-konto i Rohanis namn även om en rådgivare till prästerskapets nya president har sagt att det inte var hans personliga konto.
Även regimens utrikesminister, Javad Zarif, har en Facebook-sida och ett Twitter-konto. Han uppdaterar Facebook-sidan regelbundet med persiska inlägg och samverkar ibland med några av de mer än 400 000 fans som följer honom. Zarif brukar också uppdatera sitt Twitter-konto med engelska meddelande som oftast handlar om iranska regimens politik och dess syn på och ståndpunkt i olika dagsaktuella frågor.
Twitters grundare Jack Dorsey ställde frågan ”Kan medborgare i Iran läsa dina tweet?” till Rohanis Twitter-konto i början av oktober. Rohanis konto svarade med att presidenten skulle göra sitt yttersta för att försäkra att Irans befolkning ska ”bekvämt” kunna ”komma åt all information globalt eftersom det är deras rättighet”.
Rohani sade under en intervju med CNN som sändes den 25 september att han planerade att minska restriktionerna så att ”vi kan ha tillgång till dessa sociala medier … inom (vissa) moraliska ramverk som vi har för oss själva.”
Den 17 september blev de båda sociala medierna, Twitter och Facebook, kort tillgängliga för allmänheten men iranska regimens tjänstemän förklarade senare att detta hade berott på ”tekniska fel”.
30 miljoner av Irans befolkning på 75 miljoner använder internet, enligt officiella siffror.