Nyheter

Oppositionsgrupp avslöjar en hemlig kärnanläggning i Iran

Den iranska oppositionsgruppen Folkets mojahedin hävdade på torsdagen att man har bevis för en hemlig kärnanläggning i tunnlar under ett berg nära staden Damavand, 70 kilometer nordost om Teheran.

Anläggningen har funnits sedan 2006 med en första serie av underjordiska tunnlar och fyra externa depåer som avslutats nyligen, avslöjar gruppen.

Gruppen hävdar också att den nyvalde presidenten Hassan Rohani, tidigare Irans chefsförhandlare i samtalen om landets kärnteknikprogram, hade en nyckelroll i programmet.

”Organisationen Folkets mojahedin har upptäckt trovärdiga bevis för en ny hemlig kärnanläggning insamlat under ett år från 50 olika källor inom regimen”, sade den iranska paraplyorganisationen iranska nationella motståndsrådet i ett uttalande.

”Projektets kodnamn är ”Ma’adane-e Charq” ( Fritt översatt, gruvan i öst ) eller ”Projekt Kosar”.

Rapporten tillade att Mohsen Fakhrizadeh, en högt uppsatt tjänsteman inom Irans revolutionsgardet, är verkställande direktör för den verksamhet som övervakar projektets ”kärntekniska, biologiska och kemiska program”.

Internationella atomenergiorganet (IAEA) har försökt tala med Fakhrizadeh tidigare utan framgång.

”Nästa fasen” i projektet är att bygga upp till 30 tunnlar och 30 depåer, avslöjade rapporten från iranska oppositionsgruppen Folkets mojahedin.