Iran använder fångarnas “erkännanden”, som tvingats fram under tortyr eller misshandel som bevismaterial under rättegången, skriver Amnesty Internationell i en rapport.
Erkännanden visas på TV långt innan själva rättegången inleds. Det omöjliggör alla chanser till en rättvis prövning, säger Amnesty International.
Många av de anklagade tar tillbaka vad de har sagt och hävdar att de utsatts för tortyr och andra tvångsmetoder. Under 2012 avrättades minst 314 personer enligt offentligt statistik, men det exakta antalet avrättningar i Iran är oklart eftersom många avrättningar i Iran sker i hemlighet.
En rapport från iranska människorättsaktivister visar att minst 587 personer har avrättats i Iran under 2012.
Därför är det extra oroande att rättssystem har så stora brister – bland annat nekas de fängslade rutinmässigt tillgång till advokater och kontakt med familjemedlemmar under tiden för utredningsfasen, då många blir torterade.
Ett målande exempel är fem människorättsaktivister som beskrivs i Amnestys dödsstraffsrapport – Mohammad Ali Amouri, Sayed Jaber Alboshoka, Sayed Mokhtar Alboshoka, Hashem Sha’bani Amouri och Hadi Rashidi. De är dömda till döden för brott som ”fiendskap mot Gud” och ”korruption på jorden”. Som bevis användes TV-sända “bekännelser” som två av dem tvingades göra sex månader innan rättegången.
I Iran kan dödsdömda bli avrättade med kort varsel och det finns inget krav på att anhöriga ska underrättas innan avrättningen.
– Att tvinga någon att erkänna brott i TV innan rättegången ens har börjat är en travesti på rättvisan. Tortyranklagelserna – som dessvärre är alltför vanliga i Iran – måste leda till att de ansvariga ställs inför rätta, säger Ann Harrison, biträdande chef för Amnesty Internationals Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning.