Ett upprop som klagar över Irans vacklande ekonomi har i flera veckor cirkulerat i hemlighet bland arbetare på fabriker och verkstäder i landet, rapporterar Associated Press (AP) på måndagen från Teheran.
Uppropet är adresserad till prästerskapets arbetsmarknadsminister och initiativtagarna har enligt AP lyckats samla ihop 10 000 namn i vad som är en av de mest omfattande folkliga protester på senare tid mot tillståndet i Irans ekonomi och tre decennier av ekonomisk misskötsel av prästerskapets styre.
Associated Press som har fått se delar av uppropet och diskuterat innehållet med arbetaraktivister och andra, beskriver det som sällsynt samt ett tecken på växande oro bland Irans stora och potentiellt kraftfulla arbetarklass samtidigt som prästerskapets envälde kämpar mot internationella sanktioner riktade mot regimens oljeexport och dess bankväsende.
”Under det senaste året har en ofattbar prisökning bitit sig fast medan arbetstagarnas löner endast ökat med 13 procent i år” står det att läsa i uppropet som även tillägger ”miljoner arbetare har inte råd med sina månatliga boendekostnader”.
Den iranska valutan, rial, nådde en ny låg rekord mot dollarn på måndagen vilket med säkerhet kommer att ytterligare driva upp priserna på importerade varor.
Jafar Azimzadeh, en fackföreningsaktivist och gasrörmontör, som pratade med AP på måndagen varnade för en starkare reaktion om regeringen inte hittar sätt att stötta arbetarnas löner och tyglar priserna. ”Arbetare kommer inte att nöja sig med att skriva under uppror”, sade han till AP och tillade ”de kommer att använda gatusammankomster och andra åtgärder.”
En outbildad fabriksarbetare i Iran har en genomsnittlig månadslön på tre till sju miljoner rial som motsvarar mellan 95 till 220 dollar (659 -1 450 kr) enligt måndagens växelkurs. Den officiella fattigdomsgränsen ligger på ca 10 miljoner rial vilket motsvarar 315 dollar (ca 2 077 kr) per månad.
Samtidigt fortsätter priserna att öka och rialet tappar dagligen sitt värde delvis på grund av sanktioner mot Iran. Priset för en 1,5-liter yoghurt har fördubblats till cirka 24.000 rial (ca 5 kr) sedan början av september. Olika kött och ris som båda präglar det iranska köket, har stigit 48 respektive 34 procent sedan förra året.
Officiella rapporter placerar Irans inflation på 23 procent, men talmannen för prästerskapets parlament uppskattade i förra veckan att inflationen låg strax under 29 procent. Den officiella arbetslösheten i Iran är 12 procent men vissa ekonomer säger att den är nästan tre gånger högre.
Uppropet innehåller inga varningar eller ultimatum mot det islamiska systemet, eller hänvisningar till det kärntekniska programmet, säger aktivister som AP pratat med.
Men omfattningen av signaturer som representerar flera iranska städer är en ovanlig uppvisning av enigheten som finns på gräsrotsnivå trots att paraplyorganisationer som fackföreningar är förbjudna i landet, rapporterar AP.
”När vi inte har rätt till stora protestaktioner, möten och strejk är upprop det enda sättet”, säger Parvin Mohammadi, en pensionerad arbetare inom metallindustrin och en av uppropets initiativtagare till AP. Hon tillägger att arbetarna tidigare i juni skrev under ett protestuppror mot oregelbundna löneutbetalningar.
En annan arbetaraktivist sade att signaturer samlades ihop i hemlighet på fabriker och arbetsplatser. ”Ibland samlade vi namnunderskrifter via post”, sade aktivisten till AP som endast gav sitt förnam Sadegh grund av rädsla för repressalier från iranska regimens myndigheter.
Signaturer kom från gruvarbetare i centrala och västra delar av landet, mat och textilproducenter i Teheran och centrala Iran, bussförare i Tabriz, i nordöstra Iran.
Lyser med sin frånvaro säger aktivister till AP är signaturer från arbetare inom oljeindustrin, en sektor som kontrolleras och domineras av iranska Revolutionsgardet och som utgör 80 procent av Irans utländska intäkter.
Arbetsgrupper motsätter sig även förändringar inom Irans arbetsrätt, som ger arbetsgivare en friare händer att avskedda arbetare och kommer att skära ner semesterdagarna till 20 dagar från dagens 30. Ali Reza Mahjoub, en representant för arbetstagarna i prästerskapets parlament, sade att han kommer att kämpa mot dessa förändringar med eventuellt fler gatuprotester.
”Det här är en övning för arbetstagares enighet”, säger Hamid Reza Shokouhi, redaktör för dagstidningen Mardomsalari. ”Uppropets krav är inte direkt politiska men indikerar meningsskiljaktigheter sedan ”arbetstagares aktiviteter blockerades eftersom de i det förflutna tolkades som motstånd mot det styrande etablissemanget”, han till AP.
Iranska regimens tjänstemän har gjort några kommentarer om uppropet enligt AP. Prästerskapets president, Ahmadinejad försvarade på måndagen den ekonomiska politiken, och hävdade att Irans fiender för ett ”psykologiskt krig” mot landet. Han sade att sanktioner har minskat oljeförsäljningen men uttryckte förhoppning över att kompensera för detta bortfall, enligt Reuters på tisdagen.
Ahmadinejad sade vidare enligt Reuters att Iran har kunnat hantera ekonomiska sanktioner från väst och att centralbanken har levererat tillräckligt hårdvaluta för att finansiera importen även om sanktioner har sänkt Teherans oljeinkomst.
Vid ett torg i centrala Teheran, samlades arbetare i hopp om att få ett arbete för dagen på en byggarbetsplats. Lönen för ett sådant arbete är ca 300.000 rial eller motsvarande 80 kr per dag.
”Jag önskar att jag var bland undertecknarna. Jag var inte medveten om det innan rapporterna”, säger Abbas Hodavand, en arbetslös byggnadsarbetare till AP och tillägger ”varje dag väntar vi, i värme och kyla, för att plockas upp av en eventuell arbetsgivare. Detta är inte ett liv ”.