Ekonomi

Turkiet en svag länk i sanktionerna mot iranska regimen

Turkiet framstår alltmer som en viktig handelskanal till Iran och dess betydelse har ökat under den senaste tiden då turkiska banker är bland dem mycket få finansiella institutioner  som ännu är villiga att ordna finansiering för sanktionsdrabbade Iran, rapporterar Reuters på fredagen.

Politiska relationerna mellan de två grannarna har ibland varit ansträngda men trots det har handeln ökat kraftigt under det senaste decenniet. Iranska regimen importerar idag det mesta av sitt stål från Turkiet medan Iran är Turkiets största exportmarknad för guld. Turkiet är dessutom Europas enda kvarvarande importör av iranska olja, vilket gjort att flera ser landet som en möjlig svag länk i de internationella sanktionerna mot Iran ämnad att stoppa Teherans misstänkta utveckling av kärnvapen.

Reuters rapporterar samtidigt från Washington att Vita huset håller på att ”damma av gamla planer på ”att eventuellt använda oljereserverna för att dämpa priserna och därmed hindra att höga energikostnader undergräver sanktioner mot Iran”.

Det säger en källa med kunskap om situationen till Reuters på torsdagen och tillägger att ”amerikanska tjänstemän ska övervaka villkoren på marknad under de kommande veckorna och titta på om bensinpriserna sjunker efter Labor Day-helgdagen den tredje september vilket de gör historiskt sätt”.

Det är fortfarande oklart om den amerikanska regeringen kommer att ta ett beslut om att släppa på en del av landets strategiska oljereserver men ett sådant beslut väntas få kritik från republikanerna som menar att ett sådant beslut är ett politiskt drag för att bättra på Obamas chanser under presidentvalet den sjätte november.

En talesperson för Vita Huset avböjde att kommentera, rapporterar Reuters som citerar sin källa med att säga ”drivkraften i detta är påverkan på både ekonomin och sanktionspolitiken mot Iran”.  ”Washington vill inte att stigande oljepriser ska skapa en oväntad lyckträff för Iran medan internationella sanktioner hade en effektiv inverkan på landets råoljeexport och intäkter”.