Iran har ”dramatiskt eskalerat” tillslaget mot oliktänkande inför fredagens parlamentsval. De senaste månaderna har man märkt en våg av gripanden av advokater, studenter och journalister och kritiska bloggare, sade Amnesty International i en rapport på tisdagen.
Prästerskapet fruktar tydligen liknande protester som skakade landet sommaren 2009 vid presidentvalet. Då vann den sittande presidenten Ahmadinejad i ett tvivelaktigt val, säger Mojtaba Ghotbi vice ordförande för FFFI.
Hans främste utmanare Hossein Moussavi sitter idag i husarrest.
”Allt från att inrätta en social grupp på internet eller forma eller vara med en icke statligt organisation eller uttrycka din opposition till etablissemanget kan straffas med fängelse”, tillade han.
Fredagens val är det första rikstäckande omröstningen sedan den omtvistade 2009 omval av president Mahmoud Ahmadinejad som utlöste åtta månader av oro och prästerskapets förkrossande reaktion.
Amnesty sade i en rapport som iranska stadiga myndigheter hade vevas upp förtrycket av oliktänkande under det senaste året, men en våg av gripanden har lanserats under de senaste månaderna.
Gripandena har riktat en rad grupper, däribland advokater, studenter, journalister, politiska aktivister och deras anhöriga, religiösa och etniska minoriteter, filmskapare, och personer med internationella förbindelser, sade rapporten.
Amnesty sade att tillslaget ”blottlagt den ihåligheten i Irans anspråk för att stödja protesterna i Mellanöstern och Nordafrika.”
Den skärpta kontrollen har riktats mot elektroniska medier. Förutom cyberpolis-enheten har Iran under de senaste månaderna ökat förföljelsen av oppositionella kritiker. En rad internationella sajter är blockerade.
Den senaste tiden har en rad andra kända regimkritiker drabbats av hårda straff. Irans mest kände bloggare Hossein Derakshan dömdes hösten 2010 till 19,5 års fängelse. Han lärde bland annat ut hur man bygger upp en webbsajt på internet
En annan bloggare, Somayeh Tohidlou, dömdes till femtio piskrapp för att hon ”förolämpat” president Ahmadinejad.
Cyberpolisen anser att Google inte är en sökmaskin utan ett spionageverktyg.
Oppositionsgrupper har bojkotat parlamentsvalet därför valet blir en intern kamp mellan olika fraktioner inom den styrande gruppen.