Iran kommer att hjälpa vilken nation eller grupp som konfronterar ”tumören” Israel, sade den islamiska republikens högste ledare ayatolla Ali Khamenei på fredagen.
Khamenei som talade vid fredagsbönen i Teheran och sändes i statliga televisionen sade att landet skulle fortsätta sitt kontroversiella kärnenergiprogram, och varnade att ett militärt åttagande från USA skulle göra Iran starkare.
Khamenei sade också att Iran hjälper militanta grupper som libanesiska Hizbollah och palestinska Hamas.
”Vi har ingripit i anti-israeliska frågor, och det tog segern i 33-dagars Hizbollah-krig mot Israel under 2006, och i 22-dagars krig” mellan Hamas och Israel i Gazaremsan.
Israels stora militära angrepp mot Hamas, 2008-2009, i Gaza slutade i en vapenvila med Israel. Kriget i Libanon avslutades med en FN-mäklad vapenvila som skickade tusentals libanesiska trupper och internationella fredsbevarare till södra Libanon för att förhindra ytterligare utbrott.
”Från och med nu, var som helst, om någon nation eller någon grupp konfronterar den sionistiska regimen, kommer vi att stödja och hjälpa. Vi har ingen rädsla att uttrycka detta”, sade Khamenei.
Han sade Israel är en ”cancertumör som ska opereras bort.”
Khameneis tal är en sällsynt direkt erkännande från en iransk ledare för Teherans ingripande mot Israel i väpnade konflikter. Iran har ofta sagt tidigare att den erbjuder politiskt stöd till Hizbollah och palestinska grupper.
Khamenei sade också att USA kommer att lida nederlag och förlorar sin ställning i regionen, om Washington beslutar att använda militärt våld för att stoppa landets kärnvapenprogram.
”Iran kommer inte att dra sig tillbaka. Vad händer sedan?” frågade Khamenei. ”Sammanfattningsvis kommer västvärldens hegemoni och hot misskrediteras” i Mellanöstern.” Irans Hegemoni kommer att främjas. I själva verket kommer detta att vara i vår tjänst.”
Både USA och Israel har inte uteslutit ett militärt alternativ mot Irans kärntekniska anläggningar, som väst misstänkter att syftar till att utveckla vapen teknik.
Iran säger sin kärntekniska verksamhet har inriktat mot fredliga syften, såsom kraftgenerering och medicinska isotoper.