Nyheter

Iran: kampen mellan Internetsurfare och cyberpolis

Förra månaden, lanserade myndigheterna i den islamiska republiken första Internet polisenhet att motarbeta den växande populariteten för webbaserade sociala nätverk.

Internet begränsningar syftar till att blockera åtkomsten till vad den islamiska regimen kallar för ”omoraliskt och destruktiva” material, inklusive pornografi och regimkritiska nyhetssajter.

På söndag dömdes iranska domstolar två människor till döden anklagad för att driva porrsajter.

Datorexperter repressalieanspråk mot Internet, förhöjt skydd efter det omstridda presidentvalet i juni 2009, har skärpts ännu mer sedan upproren i arabvärlden, som började i Tunisien i december.

”Sedan upproret i Tunisien, efterföljande massiva protester i Jordanien och nu Egypten, jag har märkt att anonymous surfingtjänster (fria proxyservrar) blir allt oåtkomliga.

Presidentvalet 2009 i Iran var en vändpunkt när internet begränsningar blev ett vapen mot oppositionsrörelsen som använde Internet för att få brett stöd mot president Mahmoud Ahmadinejads regeringen.

Trots begränsningar har Internetanvändningen ökat i den islamiska republiken, där 32 miljoner människor av  landets nästan 74 miljoner befolkning är regelbundna nät surfare.

Det finns också en blomstrande marknad för piratkopierad programvara, datorspel och Hollywood-filmer, som ofta är förbjudna i Iran.

Tack vare noll lagar om upphovsrätt, piratkopierade versioner av film, spel och dataprogram finns ibland i Iran inom dagar efter deras lansering i USA– och en bråkdel av deras verkliga försäljningspriset.

”Vi är de största konsumenterna av piratkopierad programvara i Mellanöstern,” sade Milad, och gav ett exempel att en Adobe CS5 master collection säljer för $2,359 på Amazon, men kostar endast $5 i Iran.

 Flödet av maskinvara i Iran har också kompenserats, trots UN och västsanktioner mot den islamiska republiken över sitt kontroversiella kärnvapenprogram.

För att kringgå blockader, har iranier antagit olika tekniker såsom fri lösningar som Freegate och betalada som virtuella privata nätverk (VPN).

Hastighet fluktuationer och intermittent fördelningar är andra huvudvärk för iranska cyber surfare.

”De gör vad de gör bäst, som skapar fler hinder varje dag, och vi gör vad vi gör bäst, som är att hitta nya sätt att komma runt dessa, säger en interneanvändare som vill förbli anonym.”